Matthijs van Dodeweerd wint 5e Martien Rood Toernooi

Het vijfde Martien Rood Toernooi van Veenendaal is zaterdag 25 februari gewonnen door Matthijs van Dodeweerd. De 13-jarige schaker uit Veenendaal wist met 4 winstpartijen de overwinning veilig te stellen in de sterke A-poule en wist Edenaar Frank van Wijngaarden op de tweede plaats met een vol punt achter zich houden. Op de derde plaats eindigde de Nijmeegse Lise Heskes met 2,5 uit 5.

7F1A1866 tt_1

V.l.n.r. Winnaars A-poule: Lise Heskes (3e prijs), Matthijs van Dodeweerd (1eprijs) en Frank van Wijngaarden (2e prijs); foto Rob Leer

Bij de opening van het toernooi, dat dit jaar het vijfjarige jubileum mocht beleven, werd er kort stilgestaan bij het overlijden van Martien Rood afgelopen najaar. Zoon Eric-Jan nam hierbij het spreekwoordelijke stokje van zijn vader over en benadrukte bij de jeugd het belang van het plezier in het partijtje schaken: “Het doet goed te zien dat er nog steeds zoveel kinderen schaken leuk vinden… En bedenk dat winnen niet het belangrijkste is. Een mooie partij schaak waarbij je probeert om net even een slimmer zet te bedenken dan je tegenspeler geeft net zoveel voldoening als de partij winnen.”

De opkomst was met 86 schakers uit de leeftijd van 6 tot 17 jaar goed bezet. De goede organisatie met vele vrijwilligers, de speellocatie en de gezellige sfeer als gevolg van de vele belangstelling speelden daarin uiteraard een grote rol en daarmee was het toernooi al geslaagd. Toch was ook de speelsterkte en daarmee de uitdaging voor de spelers in alle poules van belang. In veel poules werden uiteindelijk de winnaars beslist door onderling resultaat van spelers. Uiteraard was er voor elke speler als aandenken het inmiddels beroemde rode doosje, vol met pepermuntjes.

Naast de toernooiwinnaar vielen er nog meer Veenendaalse schakers in de prijzen. Nicky Chen wist ondanks zijn schaakpauze van ruim een jaar knap de derde prijs te behalen in de C-poule. Hermen van den Berg ging er in de F-poule met de tweede prijs er vandoor en moest alleen de Apeldoornse Tobias Fennema voor zich laten, die overigens als enige van het toernooi een 100% score wist te behalen. In de I-poule was de derde plaats voor Maarten Schoute en in poule K waren plaats 1 en 2 voor de Veenendalers Sil van Elburg en Levi Dasberg.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *