Rhenen pakt dubbele promotie

Afgelopen vrijdagavond vond in de speelzaal van de Veenendaalse Schaakvereniging de slotrond plaats van OSBO-klasse 4C en 4D. Een gecombineerde slotronde omdat beide poules maar uit 4 teams bestaan. Heel erg spannend was het allemaal niet, in poule 4D was Rhenen 3 al kampioen en in poule 4C stond Rhenen 2 twee matchpunten voor op de nummer 2, Bennekom 4. Een gelijk spel was dus voldoende om ook daar de promotie binnen te halen.

IMG_2978

Na het openingswoord door wedstrijdleider Nico Bosman gingen de 32 schakers (m/v) van start. Uiteraard was aan alles gedacht en werden de spelers voorzien van hun natje en droogje. Zo was er gebak en bittergarnituur voor iedereen, of je nu ging winnen of niet!

De eerste wedstrijd was al vrij vlot afgelopen. De bord 1 speler van Wageningen 7 was overduidelijk een makkelijke prooi voor de tegenstander uit Rhenen en moest al vroeg de strijd staken. Ook een jeugdspeler uit Arnhem bleek op bord 4 niet voldoende tegenstand te kunnen bieden tegen zijn Bennekomse opponent. De meeste wedstrijden waren echter niet zo snel afgelopen en dus was voor de omstanders het lange wachten en genieten begonnen.

De Veenendaalse jeugd had deze avond de taak om hun 3e plek volop te verdedigen, hiervoor was een gelijkspel het minimale wat nodig was tegen de spelers van PSV/DoDO 3.  En dus konden ze vol aan de slag. Op de borden ging het lange tijd gelijk op tot na ruim een uur spelen op bord 3 Lars een kwaliteit verloor. Hoewel hij nog lange tijd weerstand bleef bieden werd de stelling uiteindelijk onhoudbaar. Tegelijkertijd hadden Matthijs en zijn tegenstander de bezem eens flink over het bord gehaald en was hier waarschijnlijk remise de uitkomst. Het aanbieden hiervan moest nog even wachten want de stelling op de andere twee borden bracht nog niet heel veel duidelijkheid.

Tot… Lydia wist met knap rekenwerk een mooie onhoudbare aanval te starten op de stelling van zwart. Deze aanval werd nog zwaarder voor zwart omdat hij een paardvork over het hoofd zag en daarna een penning. Dit betekende dat de partij na het opbouwen van de aanval ineens in een paar zetten was beslist en de stand was rechtgetrokken naar 1-1. Rens was inmiddels met een opmars bezig van een pion en voerde de druk op zijn tegenstander op. Die was pas laat in staat om de koning in veiligheid te brengen en daardoor stond er tijdens de hele partij al veel druk op de stelling. En dat ene pionnetje werd uiteindelijk teveel toen deze na afruilen van de beide dames zou promoveren. Toen de bord 4 speler uit Putten dat zag was de 2-1 voor Veenendaal een feit. Matthijs kreeg niet lang daarna remise aangeboden en kon zo de 2,5-1,5 vastleggen.

Terwijl de Veenendalers met Joost hun partijen analyseerden kwamen ook de uitslagen van de andere teams langzaamaan binnen. Bennekom zag hun kleine kans op kampioenschap al gauw vervliegen toen Rhenen 2 met 2-0 voor kwam te staan en zo onbereikbaar op kop kwamen. Maar tegen De Toren Arnhem 9j kwamen de Bennekomse schakers overigens ook niet verder dan een 2-2. Rhenen 2 liet er vervolgens geen twijfel over bestaan dat zij de kampioen van poule 4C zijn en wonnen van Wageningen 7 met 4-0.

In poule 4D waren de spelers van Rhenen 3 bezig om het gat tussen hen en de nummer 2 (VSG 4) langzaam te vergroten. Hoewel bord 4 al gauw in het voordeel van Rhenen was beslist en de strijd op bord 3 niet lang daarna in remise eindigde duurde het vervolgens behoorlijk lang voordat de duidelijkheid kwam. Na ongeveer 3 uur schaken wist de bord 2 speler van VSG in overmacht een aanval op te bouwen en de overwinning naar zich toe te halen. Inmiddels vond op bord 1 in een ingewikkelde strijd plaats vol met penningen en matdreigingen. Door tijdnood wist de speler van VSG 4 niet meer het juiste antwoord te vinden op de aanval van zijn tegenstander en moest uiteindelijk zelfs de strijd staken omdat zijn vlag gevallen was.

De Veenendaalse schaakvereniging feliciteert de teams Rhenen 2 en Rhenen 3 met hun behaalde kampioenschap en wensen hen alle succes komend seizoen in de 3e Klasse.

Eindstand Klasse 4C Mp Bp
1. Rhenen 2 9 15
2. BSV Bennekom 4 7 14
3. De Toren Arnhem 9j 4 8,5
4. Wageningen 7 0 2,5
Eindstand Klasse 4D Mp Bp
1. Rhenen 3 12 21
2. VSG 4 6 11
3. Veenendaal 4j 5 9
4. PSV/DoDO 3 1 7

Voor de gedetailleerde uitslagen klikt u hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *