Veenendaal 1 – Amersfoort 2

Op zaterdag 3 november jl. stond in klasse 4C van de landelijke competitie de topper tussen Veenendaal 1 en Amersfoort 2 op het programma. Beide teams hadden evenveel matchpunten en bordpunten, dus een overwinning was in ieder geval gewenst. Omdat wij een paar vaste krachten misten werd Amersfoort gevraagd om vooruit te spelen, maar daar kon of wilde men niet aan voldoen. Het resultaat was dat beide teams met drie invallers aantraden.

Ik speelde deze middag een draak van een partij. Nadat ik op zet 7 een loperoffer op f7 over het hoofd had gezien en verderop in de partij twee pionnen cadeau gedaan leek het een middag te worden waarop je het besluit zou kunnen nemen om voortaan maar te gaan dammen. Met beiden een zwartveldige loper, een toren en een handvol pionnen kon ik het eerste punt voor Amersfoort voorlopig even uitstellen. Op de meeste borden om mij heen ging het gelukkig een stuk beter.

Gunie haalde het eerste punt binnen. In het middenspel besloot hij om zijn toren tegen twee lichte stukken te ruilen. Hij kwam veel actiever te staan en na een foutje van de tegenstander kon het eerste bordpunt worden bijgeschreven.

Etienne bracht Veenendaal op 2-0. In een eindspel met beide partijen een witveldige loper, een toren  en een aantal pionnen had Etienne licht voordeel behaald door een min of meer onaantastbare (maar wel ingebouwde) pion op g6 te posteren. Na het offeren van zijn toren kon deze tot dame promoveren. Toen zwart na een paar positionele zetten nog een stuk dreigde te verliezen was de zaak bekeken.

Invaller Jan van Bodegraven bracht de stand op 3-0. Hij stond een kwaliteit achter, maar had actieve aanval op de vijandelijke koning in het centrum. Zijn tegenstander zat in tijdnood en het daardoor gemaakte foutje werd door Jan vakkundig afgestraft.

Van de partij van Bart heb ik weinig tot niks meegekregen. De keren dat ik keek leek het redelijk gelijk te staan, maar klaarblijkelijk heeft Bart het ergens beter gedaan dan zijn tegenstander en stond het 4-0 voor Veenendaal. Joost zorgde er met enig geluk voor dat de matchpunten in Veenendaal bleven. Dat was voor mij het moment dat ik mijn partij op kon geven, mede doordat mijn tegenstander de rest van mijn stelling vakkundig aan het verbouwen was.

Invaller Henk deed het qua opening iets beter dan ik, maar kreeg al vroeg in de partij een loperoffer op h3 om zijn oren. Hij moest zijn dame tegen een toren geven om nader onheil af te wenden. Er waren nog kansen op een resultaat, maar zijn tegenstander speelde het iets nauwkeuriger en kon terecht een punt voor Amersfoort bijschrijven.

Tot slot speelde invaller Matthijs een degelijke remise in een partij, die eigenlijk nooit uit evenwicht leek te raken.

Door dit resultaat staat Veenendaal nu als enige ongeslagen aan kop.

-Arjen Loonstra

Eén reactie op “Veenendaal 1 – Amersfoort 2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *