Nipte overwinning Veenendaal 1 in SOS-competitie

Op donderdag 15 november stond de uitwedstrijd tegen Elster Toren op het programma. De eerste wedstrijd hadden we verloren, dus een overwinning zou meer dan welkom zijn. We wisten op voorhand dat Leo minstens met een dik half uur tijdachterstand aan de wedstrijd zou moeten beginnen, maar we besloten het er op te gokken en geen vervanger mee te nemen.

De start was voortvarend. Jan van Bodegraven won als eerste zijn partij. Ik heb gemist hoe dat precies in zijn werk ging, maar het punt was uiteraard welkom. Erik was de volgende in de rij. Zijn tegenstander dacht een pion mee te kunnen pikken, maar overzag een pionoffer in het centrum. Daarna werd de hele verdediging opgerold met als slot een matzet op h2.

Sportief van zijn tegenstander, want dat komt niet meer zo vaak voor. Stefan liet zijn toren op a1 insluiten, maar kreeg daar een paard en loper voor terug. In het eindspel waren zijn twee lopers en twee pionnen meer te sterk voor de toren, waardoor we op 3-0 voorsprong kwamen.

De riante 3-0 voorsprong verdween vervolgens als sneeuw voor de zon. Ik had in de opening een pion geofferd en kreeg daar aanvallend spel voor terug. In het middenspel liet ik dat teveel vervlakken, waardoor de pion  achterstand me in het eindspel opbrak. Lucas had qua materiaal een evenwichtige stelling, maar de stukken van de tegenstander stonden een stuk actiever. Lucas kon het uiteindelijk niet redden. Leo was verlaat, maar zette een interessante partij op het bord. In het middenspel overzag hij helaas een combinatie, waardoor hij zijn dame zou moeten geven om niet mat te gaan.

Het moest dus van Bert en Joost komen. Bert had in het middenspel een open c-lijn, maar koos niet de beste voortzetting. Na de laatste torenruil had Bert een loper tegen een paard met beiden vijf pionnen. Met beide spelers in tijdnood ruilde Bert verkeerd af, waardoor hij een pion achter kwam. In tijdnood gaf zijn tegenstander deze weer terug waarmee het remise werd. Joost had tot slot overwicht tegen een tegenstander in ernstige tijdnood. Met positionele zetten wist Joost een kwaliteit te winnen en won hij de partij, doordat zijn tegenstander zijn toren moest geven om promotie te voorkomen.

Al met al werd een benauwde 4½-3½ overwinning geboekt.

-Arjen Loonstra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *