Veenendaal 2 wint openingswedstrijd 4-tallen competitie

Na lang wachten op de definitieve indeling, mochten we eindelijk kennismaken met, de voor OSBO-verenigingen nieuwe, 4-tallen competitie.

De eerste wedstrijd was voor ons in Arnhem tegen het eerste team van “De Sleutelzet”. Toen uw verslaggever voor het laatst tegen ze speelde, was de locatie in “Het Dorp” in Arnhem. Heden ten dage spelen ze hun wedstrijden in een café in Arnhem.

Op de heenreis konden de liefhebbers in de auto genieten van het radioverslag van het Europacup-wedstrijd van Ajax. Ook in het café was deze wedstrijd op een groot scherm live te volgen. Zodat tussen de zetten door ook een glimp van de wedstrijd kon worden opgevangen. Soms gaat schaken en voetballen goed samen: de Noor Simen Agdestein was vroeger een verdienstelijk voetballer en schaker; en is trainer geweest van de huidige wereldkampioen Magnus Carlsen (heeft vandaag zijn wereldtitel behouden).

Terug naar onze wedstrijd.

Het speeltempo in de 4-tallen is iets korter dan bij de 8-tallen-competitie: je hebt maar 90 minuten voor de hele partij, al krijg je nog wel per zet 10 seconden extra bedenktijd erbij.

We speelden deze avond met Jaap-Hille aan het eerste bord, Rob Leer aan het derde bord en Olle mocht op bord 4 spelen. Zelf mocht ik het tweede bord verdedigen.

Rond 10 voor 8 uur begonnen wedstrijd.

Rob Leer kon zijn favoriete opening spelen. Hij mocht in het middenspel gratis een paard pakken. Nadat Rob goed bekeken dat dat hier geen truc achter zat, heeft hij het geslagen. Pogingen tot enig tegenspel werden door Rob vakkundig opgevangen. Toen hij door een penning een toren kon winnen, gaf zijn tegenstander het op.

Gerard speelde aan het tweede bord. Hij kreeg een rustige stelling op het bord. Het evenwicht werd nooit verbroken. Na een heleboel manoeuvreren was remise was dus ook een logisch resultaat. (Al had ik op het eind van de partij een mooie truc in gedachten door te profiteren van een penning. Bij thuiskomst bleek dat de geplande truc een grote blunder zou zijn geweest, dit is gelukkig niet op het bord gekomen).

Olle won in het vroege middenspel een pion. Deze pion gaf hij even later weer terug. Olle had wel de mooiste zet van de avond. In de slot-stelling kon het Paard van Olle op twee manieren geslagen worden. Beide manieren leidde tot mat (bij de koning van zijn tegenstander ontbrak een luchtgat.. Een combinatie die zo de leerboeken in kan.

Jaap-Hille won kort na de opening een kwaliteit. Zijn tegenstander kreeg hiervoor compensatie in de vorm van het loperpaar. Het geplaatste remise-aanbod werd geweigerd. In een poging om de tegenstander mat te zetten, gaf Jaap-Hille de kwaliteit terug. Mat liep het helaas niet. Zijn tegenstander offerde even later ook zijn andere toren, om een aantal vrijpionnen te creëren. Toen kon Jaap-Hille eeuwig schaak houden.

We gingen hierdoor met een 3-1 overwinning naar huis.

Aangezien we in een poule van 4 teams zitten, spelen we een volledige competitie. De tegenstander heeft begin volgend jaar de gelegenheid om sportief revanche te nemen, of wij mogen proberen dit kunststukje te herhalen.

Gerard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *