Veenendaal 1 met enige moeite langs KTC 1

Op donderdag 13 december stond voor Veenendaal 1 de thuiswedstrijd tegen Koningswaal Tornado Combinatie (KTC) 1 in de SOS-achttallencompetitie op het programma. We mochten voor aanvang meteen het eerste punt bijschrijven, omdat de tegenstander maar 7 spelers op kon stellen. Achteraf bezien was het punt meer dan welkom, maar het is eigenlijk niet de manier om zo te willen winnen. Joost had daardoor geen tegenstander. Vanwege mijn matige vorm van de laatste weken zag ik mijn kans schoon om een rol van non-playing captain te gaan vervullen, maar Joost vond een vrije avond ook wel een prettig vooruitzicht (1-0).

Het begin van de avond was voor Veenendaal. De tegenstander van Erik was verlaat en de twee borden daarboven stonden vanaf het begin wel lekker. Aan de staartborden kon Bert via een combinatie een volle toren winnen, maar de tegenstander besloot dat om te buigen naar dameverlies tegen twee lichte stukken. Over de rest viel op dat moment nog weinig te zeggen.

De eerste resultaten waren gunstig. De tegenstander van onze invaller Luuk liet een paard insluiten en in een middenspel met beiden een dame en twee torens (plus wat pionnen), maar met een loper extra wist Luuk door goed combineren de partij naar zich toe te trekken (2-0). Daarna wist ook Stefan zijn partij te winnen (3-0). In het eindspel was de combinatie van twee lichte stukken met een promotiepion te sterk voor de toren van de tegenstander. Op datzelfde moment zat Arjen weer eens ouderwets zijn partij te verkloten. Zijn tegenstander offerde een paard, wat natuurlijk graag werd aangenomen. Daarna volgde een verkeerde voortzetting waardoor uiteindelijk een paard moest worden ingeleverd en een pionnenstructuur werd overgehouden om van te watertanden (voor de tegenstander dan). Op dat moment kwam Lucas vragen of hij remise mocht nemen. Heel graag, want dat bracht de teamoverwinning zo goed als in veilige haven. Lucas nam remise (3½-½) en Arjen verloor (3½-1½). Bert had inmiddels met zwaar geschut de c-lijn bezet en liet de lichte stukken van zijn tegenstander niet in het spel komen. Uiteindelijk werd door tijdsoverschrijding de teamoverwinning veilig gesteld, maar op basis van de stelling was die er ook wel gekomen (4½-1½). Jan kreeg in het middenspel een mooie aanval op zijn koning over zich heen. In tijdnood dacht hij nog een ontsnappingsplan te hebben gevonden, maar dat bleek een toren te kosten (4½-2½). Tot slot was Erik nog bezig met een dame en paard en pionnen tegen twee torens, een paard en pionnen. In tijdnood werd het slechte voorbeeld van Jan gevolgd en deed de tegenstander een toren in de aanbieding. Daarna was het voor Erik niet moeilijk meer om de partij soepel nar winst te spelen, waarmee een eindstand van 5½-2½ werd bereikt.

-Arjen Loonstra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *