ASV met lege handen naar huis

In de landelijke externe competitie heeft Veenendaal de beide teams van ASV met lege handen huiswaarts gestuurd. Veenendaal 1 won met 6,5-1,5 en Veenendaal 2 met 5,5-2,5.

Teamverslag Veenendaal 1 volgt.

Het tweede ging voortvarend aan de slag. Na de openingsfase zag het er op de meeste borden al vrij gunstig uit. Het eerste punt was voor Lydia op bord 6, die na de opening 2 pionnen voor kwam te staan. De structuur uit de stelling van zwart was dusdanig verslechterd dat Lydia op alle fronten hier van kon profiteren, na nog een pion voordeel gaf de tegenstander op. 1-0

Gerard was de tweede met winst op bord 5. Met een nog overvol bord gaf zijn tegenstander een paard cadeau en gaf daarna direct de felicitaties aan Gerard. 2-0

Ikzelf speelde op bord 4 met wit. In de opening kon mijn tegenstander niet echt uit de voeten, helaas wist ik het positievoordeel niet te behouden en verloor ik ruimte in het centrum. Gezien de overige borden was een remise voldoende en gelukkig ging mijn tegenstander hiermee akkoord. 2,5-0,5

Luuk op bord 1 had een chaotische partij waarvan voor mij lange tijd geen chocola te maken viel. Gelukkig had Luuk zelf wel de controle en wist met de dame in de stelling van de tegenstander te komen. Na het verlies van een paard gaf ook zijn tegenstander er de brui aan. 3,5-0,5

Niet lang erna wist ook Matthijs op bord 2 de winst te behalen en stelde hiermee de matchpunten voor het team veilig. Met een strakke aanval over de damevleugel werd zwart in een slechte positie gedrukte en was kwaliteitverlies het gevolg. Omdat de zwarte stukken op de koningsvleugel nog niet waren ontwikkeld was de achterstand enorm en kon zwart niets beginnen tegen de overmacht van wit. 4,5-0,5

Lars speelde met zwart aan bord 7 en kwam in het middenspel erg onder druk. Een pionoffer moest de stelling nog enigszins onder controle houden maar de druk van wit bleef onverminderd. Met een dame en loper wist wit de zwarte stelling binnen te dringen en moest Lars helaas opgeven. 4,5-1,5

Pim speelde inmiddels op bord 3 in een eerste tijdnoodfase. Gelukkig had hij wel alles onder controle en wist voorbij de 40e zet te komen en het recht op een half uur extra te ontvangen. Echter hiervan werd geen gebruik gemaakt, Pim wist een loper en 3 pionnen tegen 5 pionnen voor wit komen te staan. Wit zag hierin geen heil en gaf op. 5,5-1,5

Aan bord 8 speelde Leon als invaller. Na een gelijke opening wist hij de druk op zwart op te bouwen en kwam meerdere pionnen voor te staan. Een verkeerd offer koste echter een loper en ineens had zwart een groot voordeel. Omdat Leon niet al zijn pionnen kon verdedigen wist zijn tegenstander er doorheen te drukken en was promotie onvermijdbaar. Leon liet dat niet gebeuren en gaf op. 5,5-2,5

Een mooie overwinning waardoor we, mede dankzij puntverlies door Wageningen, op de derde plek in poula 6A terechtkomen en promotie nog mogelijk is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *