Veenendaal 1 wint ruim van ASV 4

Ook de 5e ronde werd door ons vlaggenschip in de KNSB gewonnen. De eerste die op het scorebord kwam was Johan. Met de zwarte stukken kwam hij niet in de problemen maar wist ook geen concreet voordeel te bereiken. Een correcte remise derhalve. Daarna kwamen op een kwartiertje tijd drie volle punten binnen rollen.

Eerst van Gunie  die met zwart al snel goed kwam te staan en een pionnetje won. Toen daar met een kleine combinatie een tweede pion bij kwam hield de witspeler het voor gezien.

Vervolgens won Erik met zijn geliefde bestrijding van de Caro-Kan. Hij liet de zwarte combinatie Pxd4 cxd4, Dc1+ Ke2 Dxh1 toe omdat hij al berekend had dat hij een dodelijk mataanval zou krijgen. En zo geschiedde het.

Joost kon al snel na de opening een koningsaanval opzetten. Wit wist niets beters te bedenken dan met zijn koning naar e3  te lopen en daar wist Joost wel raad mee.

Arjen zette de 4-1 op het bord met een remise. De ASV-er had een sterke zwarte loper op de diagonaal h8-a1 weten te krijgen, maar kon daar na dame-ruil en vakkundig dichtschuiven van Arjen niets mee uitrichten.

Etienne had twee pionnen geofferd om de witte dame in problemen te brengen, maar die wist te ontsnappen. Maar gelukkig kent de vindingrijkheid van Etienne weinig grenzen en wist hij een beslissende aanval op te zetten.

De boeiendste partij was die van Henk Don die met wit voor een onconventionele opzet koos. Hij won een kwaliteit, maar zijn paard op h8 stond ingesloten en zwart kreeg stellingsvoordeel, maar Henk verdedigde zich met hand en tand. Na diverse (schijn)offers over en weer trokken de kruitdampen op en bleef een remisesteling over.

Stefan was als laatste klaar. Met een kwaliteitsoffer opende hij een koningsaanval. Zwart leek zich te kunnen verdedigen, maar uiteindelijk lukte het Stefan toch om het punt binnen te hengelen.

Zaterdag 9 februari 2019 gaan we verder met een uitwedstrijd naar Pion/Mook 2.

Gunie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *