O.S.C. Het Paard Combinatie-V.S.V.2

Op een koude sombere donderdag 24 januari gingen we met team Arie naar Oosterbeek om de degens te kruisen met OSC Het Paard Combinatie.  Beide teams moesten winnen om uitzicht op het kampioenschap te behouden. Rob van Oosterom verslikte zich in zijn tegenstander en de eerste slag was voor OSC: 1-0. Daarna was het een poosje stil, maar toen ik vroeg of ik remise kon aanbieden was het antwoord kort en bondig: NEE, we staan met 1-0 achter. Aan alle borden waren de stellingen nog in evenwicht, totdat kort na elkaar Jaap en Rob Leer de winst binnenhengelden 1-2. Arie kreeg een remise bod van zijn veel sterkere opponent. Hij kon weliswaar een stuk winnen, maar kreeg daarvoor een woedende dame in de stelling die voor veel ellende ging zorgen. Remise was dus een prima uitslag van deze partij: 1 1/2- 2 1/2.Vervolgens moest Jan van Ham de vlag strijken tegen Piet Anjema en stond alles weer gelijk. In mijn partij stond alles erg remiseachtig toen ik plotseling een mogelijkheid zag om mijn tegenstander beentje te lichten. Ik verleidde hem tot een pionvorkje, nam de pion met mijn loper en toen hij terugnam met zijn toren en daardoor de dekking van zijn loper losliet kon ik zijn loper (met schaak) en een extra pion winnen, waardoor mijn tegenstander tegen een achterstand van 2 pionnen en een kapotte stelling aankeek. Ik moest toen nog wel lang manoeuvreren om mijn koning goed neer te zetten, maar toen dat gelukt was gaf mijn tegenstander op: 2 1/2- 3 1/2. Het mooiste moest toen nog komen. Ron en Martjan waren in een bloedstollend spannend eindspel terechtgekomen, waarbij het er voor Ron niet goed uitzag. Zijn koning stond aan de rand en zijn tegenstander dreigde te promoveren, maar door uiterst precies te spelen kon hij het remise houden: 3-4. Martjan was toen, met nog 20 seconden op de klok, aan een vluggertje begonnen en slaagde erin om een pionnendoorbraak te forceren en 2 zetten eerder dan zijn tegenstander te promoveren. Na nog wat tegenspartelen gaf zijn tegenstander op en stond er een 3-5 winst voor ons op de lijst en konden we vervolgens beginnen met het reanimeren van Arie, die het er Spaans benauwd van had gehad.

Ricus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *