Veenendaal 2 toont veerkracht in Arnhem

Zaterdag 9 februari ging het tweede team van Veenendaal naar Arnhem om het daar op te nemen tegen het derde team van de Arnhemse Schaak Academie. Tegelijkertijd speelden ook hun eerste en tweede team een thuiswedstrijd (tegen respectievelijk Groningen 2 en Zevenaar 1). Voor schrijver dezes betekende dat ook een weerzien met een oud-clubgenoot (van zijn voorgaande vereniging en nu spelend voor Groningen).

Na twee uur spelen kwamen we met 2-0 achter te staan: Piet en Luuk verloren kort na elkaar hun partij. De wedstrijdleider van dienst vulde de uitslag van Piet op de verkeerde plaats in op het formulier: zijn nederlaag werd op de plaats van Matthijs’ bord ingevuld, terwijl die nog volop bezig was (en uiteindelijk pas rond 18:30 klaar was).

Daarna leek het erop dat we een grote nederlaag tegemoet gingen, want op meerdere borden stonden we toen minder.

Jan van Ham bracht ons op het scorebord: in het middenspel offerde hij een stuk waarvoor hij 3 pionnen en aanval terug kreeg. De aanval sloeg niet helemaal door, waardoor Jan met eeuwig schaak genoegen moest nemen.

Daarna kwam de eerste meevaller. Na eerst het initiatief te hebben gehad in haar partij, kwam de tegenstander met zijn toren de stelling binnen. Ineens zag hij dat hij hij een pion h4 kon winnen en dus werd de zwarte toren op veld h1 geplaatst. En die toren werd door Lydia met genoegen van bord genomen (er stond nog een witte loper op d5).

Daarna mocht ik zelf een halfje laten aantekenen. In het middenspel verloor ik door een onoplettendheid een pion. Hiervoor kreeg ik niet voldoende compensatie terug. Uiteindelijk kon ik door zetherhaling (de dame werd beurtelings door een toren en een paard aangevallen) een halfje laten aantekenen..

Rond 16:00 uur kwamen Johan, Stefan en Erik ons aanmoedigen; zij hadden hun wedstrijd met eerste team in en tegen Mook met 6,5 – 1,5 gewonnen (zie het verslag aldaar).

Daarna wist Lars te ontsnappen met remise. Een groot deel van de partij stond hij een pion achter, maar hij wist met remise te ontsnappen.

Daarna trok Pim de stand gelijk. Hij kwam slecht uit de opening en stond een lange tijd onder zware druk. Hij wist zich gaandeweg de partij los te wurmen. Op het eind kon hij een mat-combinatie met dame en loper uitvoeren.

Toen was alleen Matthijs aan het spelen. Daar was ondertussen een pionneneindspel op bord gekomen. Mattijs wist een pion tot dame te laten promoveren, maar zijn tegenstander ook. Onderweg was hij daarbij een pion achter gekomen.

Zijn tegenstander probeerde lange tijd dit te winnen, maar Matthijs gaf geen krimp.(ook in de enige andere partij (van een andere wedstrijd) die toen nog bezig was stond een vergelijkbaar dame-eindspel op het bord)

Door dit resultaat gingen we rond 18:30 uur met een 4-4 gelijkspel huiswaarts.

Gerard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *