Nog een punt te gaan…..

In de landelijke competitie stond afgelopen zaterdag de thuiswedstrijd tegen Wageningen 3 op het programma. Wageningen was één van de drie achtervolgers op 4 punten, die nog aanspraak kunnen maken op de tweede plaats. Vanwege het ratingoverwicht besloot Joost om deze keer voor een ‘dobbelsteen-opstelling’ te kiezen. Het leidde er toe dat de drie spelers met de laagste rating (Johan, Arjen en invaller Luuk) op respectievelijk bord 1, 2 en 7 terechtkwamen. Waar we normaliter het uitgangspunt hanteren dat de bovenste vier borden moeten winnen en de onderste vier borden (minimaal) remise, besloten we dat voor deze keer maar om te draaien.

Halverwege de middag kwamen de eerste resultaten binnen. Johan speelde tegen ‘oude bekende’ Audry Burer een rustige partij. Stelling steeds in evenwicht, geen rare dingen uithalen, dus remise was een logisch gevolg (½-½). Kort daarna volgde Gunie met een overwinning. Een goede positionele partij, langzaam drukken en prikken en naderende tijdnood deed de rest (1½-½). Niet veel later was de derde partij beëindigd. Arjen kwam prettig uit de opening en is geen moment in de problemen geweest. Aan de overkant van het bord kon hij echter ook geen potten breken, zodat ook hier remise een logische uitslag was (2-1). Stefan vergrootte de voorsprong naar twee punten. Gedurende de partij had hij steeds een licht overwicht. In de overgang naar het eindspel kreeg hij na afruilen de beschikking over een dame met minimaal twee promotiepionnen tegen twee torens. Dat werd iets teveel van het goede (3-1). Het eerste matchpunt werd daarna door Joost op het bord gezet. Gedurende de partij ging het lange tijd gelijk op, maar aan het eind van de rit werd het verschil van bijna 500 elo punten zichtbaar. Pion offeren, verplicht paard afruilen en met twee gecombineerde pionnen naar de overkant stappen (4-1). De overwinning werd uiteindelijk door Erik binnengehaald. Erik won in de opening een kwaliteit, maar moest daarna een stormloop van pionnen zien te overleven. Aan het eind van de partij onstond lichte paniek bij wat teamgenoten, die vreesden dat Erik de partij aan het weggeven was. Erik had echter goed gezien dat hij met zijn koning uit de schaakjes kon lopen, waarna het mat niet meer te voorkomen was (5-1). Luuk won daarna in een boeiend gevecht zijn partij, waar we allemaal het idee hadden dat dit wel eerder had gekund. Luuk bleef echter onverstoorbaar schuiven en zijn tegenstander wist de juiste zetten niet te vinden (6-1). Het slotakkoord was voor Etienne. In een partij, waarin hij zowel beter als slechter heeft gestaan, wist zijn tegenstander het eindspel met een pion minder op remise te houden (6½-1½).

Naast onze tegenstander verloor ook een andere concurrent, waardoor UVS de enige achtervolger blijft op vier matchpunten. Met nog twee wedstrijden te gaan is een matchpunt voldoende om kampioen te worden.

-Arjen Loonstra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *