VSV 2 kampioen in de SOS achttallen competitie

Vrijdag 12 april was voor team Arie de slotronde in en tegen het Velpse jeugdteam. Ik had een jeugdige opponent, die na een goede opening wat dingen over het hoofd zag, waardoor ik al snel 2 pionnen en een kwaliteit kon winnen. Na nog wat ruilen kon ik ook nog de dame arresteren en daarna gunde mijn opponent mij het genoegen hem mat te mogen zetten en was het al vroeg 0-1 voor ons. Rob van Oosterom was op bord 8 ook al lekker bezig, Rob Leer stond niet lekker na de opening en moest iets verzinnen tegen een zwarte pion op b2. Aan bord 3 kreeg Jaap de a lijn in handen en daardoor stroomden zijn strijdkrachten de vijandelijke stelling binnen. Dit werd zijn tegenstander toch te veel van het goede. Er dreigde flink materiaalverlies en hij gunde Jaap het punt: 0-2. Arie moest zich uit alle macht de winnaar van het Martien Roodtoernooi van het lijf houden. Er dreigde van alles, Arie bood remise aan en zijn tegenstander ging akkoord: ½ – 2 ½. Vervolgens wist Rob van Oosterom 3 verbonden vrijpionnen, gesteund door koning, paard en loper, te bewegen in de richting van promotie en met alleen nog een toren en een koning kon zijn tegenstander dat niet meer tegenhouden en gaf op: ½ – 3 ½. Arie was toen al een tijdje aandachtig toeschouwer bij Voorst – ASV, waarbij Voorst 2 winstpunten binnenhaalde tegen ASV dat moest winnen om kampioen te worden. Rob Leer kon het helaas niet bolwerken tegen de vele dreigingen en moest de eer aan zijn tegenstander gunnen en zo werd het 1 ½ – 3 ½. Ron, MartJan en Jaap-Hille waren toen nog bezig, waarbij het er voor Jaap-Hille somber uitzag; zijn koning stond op h7 met een pion op g7 de h6-pion te verdedigen tegen een dame en een toren, maar hij hield vol, bood dameruil aan waar zijn tegenstander niet op inging en redde voorlopig de partij, maar dat kostte erg veel tijd. Ron schoof ondertussen zijn tegenstander helemaal naar de achterste rij en dreigde een hoop materiaal te gaan winnen. Zijn tegenstander wachtte dat niet af en gaf op: 1 ½ – 4 ½. MartJan was aan het eerste bord helemaal in zijn element en plaatste met iedere zet zijn  tegenstander voor grote problemen. Die problemen werden zo groot dat er maar een ding opzat en dat was MartJan feliciteren: 1 ½ – 5 ½. Het klapstuk van de avond werd wel verzorgd door Jaap-Hille, die samen met zijn tegenstander in tijdnood was gekomen. De tegenstander greep mis en Jaap-Hille greep raak, waardoor zijn tegenstander een stuk en daarmee de partij verloor, waardoor het 1 ½ – 6 ½ voor ons werd. Een uur later zei Jaap-Hille dat hij nog steeds licht gaf na deze spektakelpartij. Toen moesten we nog flink wat geduld hebben, maar ASV liet tegen Voorst te veel punten liggen, waardoor VSV 2 tot kampioen uitgeroepen werd. Captain Arie mocht voor de vereniging een fraaie schaakklok in ontvangst nemen en MartJan kreeg een beker ( jawel, een mok met de afbeelding van een schaakpaard ) als topscorer van de poule . Felicitaties speciaal aan MartJan voor zijn prachtige prestatie van 6 ½ uit 7.

Ricus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *