De eerste punten zijn binnen

De eerste ronde in de landelijke klasse 3C leverde voor Veenendaal 1 een thuiswedstrijd op tegen Max Euwe 3 uit Enschede. Het resultaat van 6½-1½ mag er zijn, maar het ging een stuk lastiger dan de uitslag doet vermoeden.

Etienne bracht de eerste winst binnen. Hij zette zijn partij goed op, her en der wat ruilen en in het eindspel kon hij met schaakjes twee pionnen meenemen. Dat bleek voldoende voor de winst. Kort daarna won Stefan zijn partij. Zijn tegenstander kon het lang bijbenen, maar na kwaliteitswinst en een doorlopende pion naar de overkant was het pleit beslecht (2-0).

Gunie haalde, volgens eigen zeggen, met een blauw oog de eindstreep. Zijn tegenstandster zette de partij heel mooi op, maar verzuimde onderweg de genadeklap toe te dienen. In tijdnood werd ze wat nerveus en koos ervoor om met eeuwig schaak een remise af te dwingen (2½-½). Daarna kwam de spanning enigszins terug, doordat Erik zijn partij verloor. In een interessante pot, waarbij beide kanten niet in de gelegenheid werden gesteld om te rokeren, leek Erik steeds een zet tekort te komen. Als er al een winstvariant in zat vond hij hem niet. Zijn tegenstander maakte met sterke zetten de partij keurig uit (2½-1½).

Joost bracht daarna de winst een stuk dichterbij. Hij gebruikte zoveel tijd (terwijl er op het oog nog relatief weinig zetten waren gedaan), dat je het idee kreeg dat hij het eerste uur aan vrouwen en feesten dacht voordat zijn aandacht naar het schaakbord werd verlegd. Daarna ging de turbo erop en werd het verschil van ruim 500 punten zichtbaar. Met een kwaliteit achter en torenverlies in het vooruitzicht kon zijn tegenstander opgeven. Buurman Tijmen had eenzelfde ratingverschil met zijn tegenstander. Ook hier bleef de partij lang in evenwicht, maar in het eindspel kon Tijmen zijn licht positionele voordeel uitbuiten en trok hij de partij naar zich toe (4½-1½). Voor de eerste tijdscontrole was de winst daarmee een feit.

Matthijs is dit seizoen voor het eerst vaste basisspeler in het team en wist dit met een winstpartij te bekronen. Ook hier de hele partij min of meer in evenwicht, maar vanaf de veertigste zet ging hij los. Met een prachtige combinatie van positionele zetten wist hij de vijandelijke koningsstelling binnen te dringen, waarna zijn tegenstander het wel geloofde (5½-1½). Tot slot wist ook Johan zijn partij te winnen. Hij trof een tegenstandster tegen wie hij in zijn jeugdjaren ettelijke partijen heeft gespeeld. In deze partij offerde Johan in het middenspel een toren tegen paard en loper. Deze combinatie bleek dodelijk in het eindspel. Na verplichte torenruil had Johan alle gelegenheid om pionnen te gaan roven en er een paar richting overkant te sturen. Daar was niks meer tegen te beginnen (6½-1½).

Voor de teamspelers en supporters werd deze gezellige middag afgesloten met een bbq bij de ouders van Tijmen. Hopelijk volgen er meer van deze dagen!

Arjen

Veenendaal 1 – Max Euwe 3 6½-1½
Stefan Bekker – Wahe Boghossian 1-0
Etienne Goudriaan – Vincent Vleeming 1-0
Joost Offringa – Joop Mengels 1-0
Tijmen Kampman – Cees Doevelaar 1-0
Erik van den Dikkenberg – Anne Veltman 0-1
Matthijs van Dodeweerd – Sjaak Pliest 1-0
Gunie du Chatinier – Jessica Groenwolt ½-½
Johan van den Brink – Kristianne Tempelman 1-0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *