Veenendaal 1 vergeet achtervolging in te zetten

Op zaterdag 23 november reisde Veenendaal 1 af naar Zaandam om in het spoor te blijven van de 2 koplopers, die vandaag ook tegen elkaar 4-4 speelden.

Na een vlotte reis voor mij haalde ik Tijmen af op Amsterdam Amstel en de rest zou rechtstreeks gaan. Etienne kon echter geen OV fiets te pakken krijgen daar, dus haalde ik hem alsnog op. We waren slechts 2 minuutjes te laat.

Ik was als eerste klaar, vandaar dit verslag, helaas gaf mijn tegenstander 5 seconden voor de tegenstander van Etienne op.
Ik had een delayed Gzingi Indian attack op het bord, wat dat mag zijn mogen onze toekomstige tegenstanders lekker uitzoeken, ah fijn, ik snapte de stelling wat beter dan mijn tegenstander en hij trapte met beide ogen in op het oog simpel trucje.

Etienne kwam gewonnen uit de opening na een opening van niks volgens Et zelf. Echter de tegenstander pakte met b5 heel vroeg wel heel ambitieus uit de startblokken en dit werd genadeloos afgestraft.

Het was gaandeweg deze 2 overwinningen al duidelijk dat het op de eerste 4 borden nodig was om 4 volle punten te scoren. Ik had positioneel het punt al geteld voor Tijmen en Joost stond iets beter, dus het zou wellicht 4,5-3,5 voor de onzen kunnen worden daar Gunie ook wat beter stond op bord 7.

Matthijs verloor inmiddels in een potje waarin hij eigenlijk wat meer stukken op het bord had moeten houden. Nu ruilde hij alles af en hield hij slechte loper tegen sterk paard over, wat de tegenstander puik uitspeelde.

Erik ging ook een zware middag tegemoet daar hij het naliet om na pe4 tc8 gewoon het simpele c3 te spelen. Daarna had ik het wel willen zien of zijn tegenstander nog steeds a tempo had gespeeld daar de computer al bijna +1 aangaf na c3.
Na het gespeelde pxd6 dxd6 le2 had zwart het betere van het spel en leek het eindspel nog steeds remise te keepen. Echter liet erik zich truuken met pxf4 en toen had ik het zwartpunt ook daar wel geteld.

Cath had een goede tegenstander die weer op de weg richting 2100 – 2200 lijkt te gaan, waar hij ook vandaag komt. Ik kan me nog een partij herinneren in Hilversum afgelopen seizoen waar ik ook heel veel moeite had om van hem te winnen. Uiteindelijk lukte dit maar het was dus absoluut geen schande dat Cath er deze middag niet aan te pas kwam. Haar tegenstander speelde het positioneel heel rustig totdat hij een kwal voor stond en ook nog de aanval behield. Het was dus inmidcdels 3-2 voor de tegenstanders, met nog 2 goede borden voor ons te gaan.

Inmiddels had Joost zijn winstpartij omgezet naar een remise door het simpele lxh7 te missen waarna wit na kxh7 Dd3 schaak Dxd5 kon doen en zo de belangrijke pion terug te winnen. Een gefrustreerde Joost bleef achter in de analysezaal waarna het dus 3,5-2,5 stond.

Tijmen sleepte het punt langzaam maar zeker binnen, je kon erop wachten voordat wit een keer binnen zou komen met alle stukken. Zwart had teveel positionele gaten en daar weet Tijmen wel gebruik van te maken.
Ik vind het altijd knap dat hij dat voordeel weet te behouden door alsnog 20 rustige zetten te doen, soms als je dat doet vervlakt het naar remise, maar in deze stelling was wel duidelijk dat zelfs 20 rustige zetten de zwarte pijn niet gingen verminderen. Tijmen koos voor de meest veilige optie waar het verleidelijk was om minstens een kwaliteit te offeren, en pakte zelf een kwal mee. Zwart stribbelde nog even tegen maar het werd 3,5-3,5.

Alle druk lag nu bij Gunie die toch tegen een tegenstander zat met 200 punten meer.
Echter zo koel als Gunie kan spelen pakte hij hem met de fluwelen positionele handschoen aan. Hij hield een eindespel over met Toren Loper tegen Toren paard, waar de loper duidelijk beter was. Echter toen Gunie Ta8 ipv Kg4 speelde kon zwart afwikkelen naar een remise eindspel en zo werd het 4-4.

Door het gelijke spel tussen HSG en Oud Zuylen moeten wij alles winnen en dan kunnen we nog enigzins hopen dat Oud Zuylen nog een keer 2 matchpunten laat liggen. Maar de kansen nemen in ieder geval niet toe nu we weer net niet wisten te winnen. Over 3 weken spelen we weer een gezamenlijke thuiswedstrijd in de nieuwe speellocatie, ik ben benieuwd of we dan weer eens de volle 2 matchpunten kunnen noteren.

Stefan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *