Veenendaal 1 klopt ook Paul Keres 4

Omdat ik (Gunie) weer als eerste klaar was kan ik wederom voor het verslag zorgen. Met wit had ik op bord 7 weinig weten te bereiken. In een stelling waarin zwart een tikje beter stond werd remise overeengekomen. 0,5-0,5

Stefan zat met zwart op bord 8 (waar de tegenstanders wel wat verbaasd over waren:(een tactische opstelling met een zo’n Elo-overwicht??). Met een nogal sneaky  trucje won hij een pion en daarna is wit er niet meer aan te pas gekomen. Met een tweede sneaky truc (wit mocht zelfs een volle toren nemen met schaak) werd wit tot overgave gedwongen. 0,5-1,5

Ook Joost had zwart. Wit leek goed mee te kunnen in de partij. Na wat manoeuvreren kon Joost alle stukken op goede velden krijgen. Met een bord vol stukken had wit  ineens geen fatsoenlijke zetten meer en gaf toen maar op. 0,5-2,5

Tijmen met wit was weer onze kopman. Hij was uit op koningsaanval en moest wel toelaten dat zwart een paard op d3 genesteld kreeg. Met de witte zet Pf4 kon het paard geruild worden, waarna met de toren op f4  een beslissende combinatie kon worden uitgevoerd. 0,5-3,5

Matthijs had zwart op bord 6. Na de opening stond het gelijk, maar Matthijs had twee temperamentvolle paarden waarmee hij in het voordeel kwam. En net op het moment dat hij winnend voordeel leek te krijgen zag hij het schijnoffer Dxf7+ over het hoofd. Na Kxf7, Pgs+ en daarna PxDe4 moest hij ineens knokken voor remise. Schaken is soms ook vechtjassen en dat kan Matthijs gelukkig ook. 1-4

Erik was op bord 3 met wit in de problemen gekomen. Zwart won een pion en stond op de damevleugel vet gewonnen. De tegenkans bestond uit wat rommelkansen  op de koningsvleugel. Een onnauwkeurige verdediging van de zwartspeler was aan Erik wel besteed. 1-5

Etienne op 4 met zwart sloeg de befaamde giftige pion op b2 en moest daarvoor een dubbelpion op de a-lijn accepteren. De pluspion raakte hij snel weer kwijt. Uiteindelijk ontstond een eindspel van Paard en drie pionnen tegen paard en twee pionnen van wit. Waarbij de witte pionnen isolani op h4 en f3 waren. De 400 punten Elo-verschil waren genoeg voor de winst. 1-6

Tenslotte Marcella op 5 met wit. Het stond lang gelijk totdat zwart een ijzersterke loper op d4 kon zetten. Toen zwart ook nog een toren op de open h-lijn kreeg zag het er slecht uit voor Marcella. Maar ook zij is een erkende vechtjas. Met een kwaliteitsoffer werd de sterke loper op d4 verwijderd en een pion gewonnen. Met een witte vrijpion op e6 leek ze voldoende compensatie te hebben. In tijdnood speelde ze Tb7 om de b6-pion te winnen waar Ta6 waarschijnlijk beter was geweest. Nu kon zwart via a8 een tweede toren op de derde rij krijgen en dat werd helaas fataal. 2-6

Na twee ronden staan we aan kop met 4 bordpunten voorsprong gaan kop. Volgende wedstrijd is op zaterdag 6 november thuis tegen PIon Mook. Komt dat zien; komt dat zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *