VSV komt goed weg met halve offday en pakt alsnog de volle winst

Aangezien het tweede niet speelde vanwege de nieuwe coronagolf en omdat we een invaller nodig hadden, was het nogal een zoektocht naar een geschikte invaller. Gelukkig was Gerard (degene die overigens ook 1 van de trouwste supporters van het eerste is)  beschikbaar om met ons mee te rijden en een potje mee te spelen.

Het werd vanmiddag al heel snel duidelijk dat het geen walk in the park zou worden. Nadat ik na een uurtje spelen eens rond liep was het zeker niet ondenkbaar dat we tegen ons eerste verliespunt aan zouden lopen.

Gerard was als eerste klaar vandaag, alhoewel dat wel pas na een uur of 3 spelen was. Gerard had duidelijk moeite met de maroczy bind die wit speelde. Ik heb Gerard na afloop ook even vlug iets aangeraden voor een volgende partij in deze variant. Het is ook 1 van de lastigste opening om met zwart iets op het bord te krijgen waarbij je op 3 resultaten kunt spelen. 1-0 voor ASV.

Na Gerard was ik klaar, mijn jeudige tegenstander Rik Roelofs stond er altijd om bekend erg snel te spelen. Hij nam vandaag echter flink veel tijd na de opening. Volgens Rik speelde ik op een gek moment b4 waarna hij besloot om met e4 gevolgd door Pxe4 Pxe4 een kwaliteit op a1 mee te snaaien. Echter het nadeel van deze variant is dat zwart de rest van de partij met een zwakke koning blijft zitten en wit een stuk en een pion heeft en erg makkelijk spel. De computer beoordeelt het daarna 10 zetten lang tussen de plus 0.8 en plus anderhalf. Veel teamgenoten van mij vroegen zich af of dit kwaloffer wel 100 % sound was, maar in de analyse achteraf bleek dat het een erg gezonde partij was.

A picture containing text, checker

Description automatically generated

(Stelling na lg5, er volgde f6 Dd5 kh8 ph4?! Met een praktisch erg lastige stelling voor zwart)

Na zo’n 10 zetten van kleine speldenprikjes bleven er uiteindelijk ook te weinig verdedigers over rondom zwarts koning en kon materiaalverlies niet uitblijven. 1-1

Hierna was Gunie klaar, hij heeft wel eens prettigere middagen beleeft achter het schaakbord. In een geweigerde variant van de Wolga speelde zijn jeugdige tegenstanders denk ik een van zijn beste partijen uit zijn nog jongere carrière. Met secuur spel drukte hij langzaam maar zeker Gunie naar achter. Ik zou zelf trots zijn op zo’n partij denk ik, dat mag ook wel eens gezegd worden van je tegenstanders lijkt me. 2-1

Na Gunie verloor verrassend genoeg ook onze IM Etienne. Al na zo’n 10 zetten stond hij zeer verdacht en een gezonde pion achter. Ik dacht eerst dat zwart een stuk had geofferd voor zo’n initiatief, maar toen ik nog eens ging tellen bleek dat zwart niet eens een stuk had geofferd. Na lang verdedigen probeerde Etienne er nog wanhopig iets van te maken, maar helaas speelde zijn tegenstander telkens de goede zetten.  3-1

Gelukkig waren er een aantal bij VSV die wel hun niveau haalde, daar was Joost er 1 van. In een soort Catalaan waar wit gezond de pion terugwon kon Joost al zijn stukken op de natuurlijke velden zetten. Zwart kwam langzaam maar zeker steeds verder in de verdrukking waarna materiaalverlies in de vorm van een paar pionnen hem uiteindelijk teveel werden. 3-2

Op bord 7 speelde Marcella met wit tegen ook een jeugdspeler. Dit was een partij met wisselende kansen. De zwartspeler kende de theorie beter dan Marcella, en hij offerde een kwaliteit en een pion voor een toren met aanval (hey, waar ken ik dat van?) De zwartspeler was in de analyse achteraf heel verbaasd dat schaken zo snel kon omslaan. In 3 zetten werd de beoordeling van de stelling compleet in het voordeel van Marcella omgezet en maakte ze het uiteindelijk met een toren meer af. Een heel belangrijk punt bleek achteraf. 3-3

Toen werd eigenlijk langzaam duidelijk dat we toch aan puntenverlies gingen ontsnappen. Erik zou gaan winnen na een goede opening en middenspel, hij had immers 4 pionnen tegen een stuk en 3 daarvan waren ver opgerukte vrijpionnen. Echter trapte hij in een truukje waardoor het ineens op remise leek af te gaan. Tijmen stond echter nog steeds wat beter en leek ook te gaan winnen in een beter eindspel met sterk paard tegen slechte loper.

Erik had inmiddels nog maar 1 minuut tegen 13, en besloot ineens uit het niets een volle toren te offeren, hij dacht immers dat hij daarna minstens remise zou hebben. In de auto achteraf bleek dat het gewoon verloren was volgens de computer, maar ik betwijfel of de witspeler die variant gevonden zou hebben. Zijn tegenstander trapte in de blufzet van Erik, en besloot gratis en voor niets zijn stuk terug te geven. Nu was het wel gespeeld en was het ineens 3-4 voor ons.

Tijmen besloot uiteindelijk een moeizame middag met een soepel punt. In een typische manoeuvreer partij kwam hij uiteindelijk in een stelling met beter paard tegen slechte loper. Tijmen zag het juiste winstplan en speelde dit heel soepel uit naar winst. 3-5 was dus de einduitslag, daar mogen we zeker niet over klagen gezien de onderste 6 borden (op Joost zijn partij na). ASV had hier misschien wel minimaal een punt verdiend. Uiteindelijk kwam in het laatste uurtje toch het elo verschil naar boven. Zuur voor ASV maar als ze zo door blijven spelen dan moeten de resultaten vanzelf komen.

-Stefan Bekker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *