Veenendaal 1 met moeite langs UVS2

Het was een strijd tussen de koploper en de degradatiekandidaat uit Nijmegen, maar dat was niet te merken. Niet aan de uitslag (3-5 voor ons) en eigenlijk ook nauwelijks aan het spel op de borden. UVS2 verzette zich hevig.

Uiteindelijk stonden er 1 nederlaag, 4 remises en 3 winstpartijen op het scorebord.

Allereerst maar de schlemielige nul van Erik op bord 3 met wit. Aan de andere kant zat hun sterkste man; wij zijn niet de enigen die husselen met de opstelling. Na een nogal aparte opening (De2 met de loper nog op f1 en De7 met de loper nog op f8) won Erik een pion op c6. Zwart leek daar voldoende compensatie voor te hebben omdat hij de f8 loper kon bevrijden. Maar met een kwaliteitsoffer op e6 trok Erik het initiatief naar zich toe. Met twee pionnen voor de kwaliteit zocht Erik naar de winst. Een remise-aanbod werd afgeslagen; maar helaas speelde Erik daarna een aantal onnauwkeurige zetten achter elkaar. Zwart kon twee verbonden vrijpionnen op de g- en h-lijn creëren en miste herhaaldelijk de snelste winst. Maar uiteindelijk moest Erik toch zijn eerste nul incasseren. Zuur.

Dan de vier remises:

Ik (Gunie) wist niets te bereiken met de witte opening en baalde daarvan. Kon de energie niet vinden om ijzer met handen te breken en maar snel remise gemaakt.

De remise van Matthijs (zwart) was van een heel ander kaliber. In een boeiende partij met wisselende kansen won hij een kwaliteit met als compensatie voor wit een goed gedekte vrijpion op a7 die door Matthijs met koning a8 geblokt werd. Omdat hij zelf een vrijpion op de g-lijn had probeerde hij nog lang op winst te spelen. Dat lukte net niet; remise.

Arjen (zwart) raakte in de opening een pion kwijt en kon daar geen tegenspel voor vinden. Het technisch gewonnen eindspel was echter niet besteed aan de UVSer en Arjen maakte met hardnekkig tegenspel remise.

Etienne (wit) blijft weigeren normale openingen te spelen en werd opgezadeld met een lelijke dubbelpion op de f-lijn (misschien toch de volgende keer maar Pe5 spelen?). Hij kreeg daar het loperpaar voor terug tegen twee paarden. Na langdurig manoeuvreren wist hij niets te bereiken tegen zijn taaie tegenstander die een verdiende remise tegen onze IM kon bijschrijven. Op verzoek van Etienne meld ik nog dat zijn halfje de 4,5 voor ons maakte.

De drie winstpartijen werden alle drie op harde tactiek gescoord.

Marcella is al het hele seizoen in goede vorm en kon dat nu op bord 1 met wit laten zien. En ze stelde ons niet teleur. Met een kleine combinatie werd een pion buitgemaakt. Daarvan kon je nog zeggen dat de zwartspeler het zichzelf aandeed, maar het vervolg liet zien dat Marcella er hard door heen ging met een paar rake zetten.

Stefan (zwart) begon een aanval op de dame vleugel waar de witspeler niet zo goed raad mee wist. Het schijndame-offer Dxd2 werd gemist en de stukken konden uitrusten in het doosje.

Tenslotte Tijmen (ook met zwart). Wit dacht aan een koningsaanval met pionnen op h4, g4 en f4 en bijna alle stukken nog op het bord. Tijmen bezet de e-lijn met twee torens. Een stelling waarin veel gerekend moet worden en dat kan je wel aan Tijmen overlaten. stukwinst en het punt. 3-5 dus.

Aangezien de concurrentie ook won is de situatie aan kop ongewijzigd. We staan vier punten voor op Oud Zuylen en Bennekom. Zaterdag 2 april de burenruzie tegen Bennekom. Dan is Joost er ook weer bij en zal hij ongetwijfeld voor een mooi verslag zorgen.

De groeten van Gunie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *