Veenendaal 2 geeft overwinning weg

Op zaterdag 12 maart speelde Veenendaal 2 thuis tegen ASV 6. We speelden in onze eigen zaal in de sporthal West. Onze captain Rens Wolters en ook Jaap-Hille van Beelen en Jan van Laar waren wegens corona afwezig. Gelukkig konden Gerard Bulthuis en Rob Leer invallen. Waarvoor dank!

We begonnen goed. Gerbert Roseboom wist op bord 8 al gauw een loper buit te maken om vervolgens de partij met ‘mat achter de paaltjes’ te winnen. Op dat moment was de tegenstander van Gerard op bord 1, die wat later zou komen, er nog niet eens. Op de overige borden was de strijd inmiddels volop bezig. In een remise-achtige stand liet onze ‘snelschaker’ Jan Doornenbal op een gegeven moment zijn dame insluiten op de damevleugel en moest lijdzaam toezien hoe zijn tegenstander steeds meer materiaal en uiteindelijk de partij won en de stand gelijk trok.

Op de borden 2 en 3 kregen Lars Boere en Lodewijk Blom ongeveer gelijktijdig een remise aanbod van hun tegenstander. Met een blik op de andere borden besloten zij beiden dit aanbod te aanvaarden. Zowel Gerard, Rob, Diet Kieviet als Kees van Heerikhuize stonden er immers goed voor.

Terwijl ASV zich al min of meer met een nederlaag verzoende, ging het plotseling mis bij ons. Eerst liet Diet zich in een gewonnen stand verrassen met een dubbele aanval op de koning en de dame en daarna liet Kees, in een eveneens gewonnen positie, zomaar zijn dame in staan. In plaats van twee zekere overwinningen werden het twee nederlagen. Beide heren zijn inmiddels aangemeld bij Arie van Surksum voor bijles.

Gerard wist gelukkig de kwaliteitswinst, die hij in het middenspel had geboekt, vakkundig om te zetten in winst. Op dat moment was de stand 4 – 3 in het voordeel van ASV.

Alle aandacht ging toen uit naar de laatste partij. Rob Leer had zijn kleine voordeel nog steeds vast weten te houden. In het eindspel had hij een paard meer maar zijn tegenstander had twee pionnen extra. De tegenstander wist echter de manoeuvreerruimte van het paard van Rob te beperken en uiteindelijk eindigde de partij in remise.

VSV 2 verloor dus met 3,5 – 4,5  van ASV 6. Die bedanken ons hartelijk voor de kadootjes en keerden blij en opgewekt terug naar Arnhem.

-Kees van Heerikhuize

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *