De kampioenswedstrijd

Eindelijk is het dan zover; Veenendaal 1 kan kampioen worden. In de uitwedstrijd tegen OZ Utrecht zijn drie bordpuntjes voldoende. Dat moet toch wel lukken?

De voorbereiding op vrijdagavond bij Joost was voorbeeldig. Pf3-openingen bekijken, veel bier, laat slapen. Erik werd al snel weggestuurd en die belandde in een karaokebar. Het bewijsmateriaal zal een prominent plekje op het darknet krijgen. Maar ook in huize Joost was het een groots feest, van schaken was nog maar weinig te bekennen.

Dan de wedstrijd zelf. Ik (Gunie) kom om 13.30 binnen lopen (overigens merkwaardig beleid om in zo’n belangrijke wedstrijd de meest ervaren speler niet op te stellen; ben benieuwd wat het bestuur; in geen velden of wegen te bekennen, daarvan vindt. Wordt vervolgd op de ALV). Alle partijen uiteraard nog in de openingsfase.

Bij de witspelers zie ik twee maal 1. Pf3 bij Etienne en Stefan. Bij Mathijs een Siciliaan en Arjen speelt een soort semi-Slav in de voorhand (c3, d4, e3, Dc2, Ld3 en Pf3.

Bij de Veenendaalse zwartspelers zie ik een Siciliaan bij Erik, bij Joost een soort Frans zonder c5, bij Tijmen ook een soort Frans waarin wit Lb5 en Lxc6 gespeeld heeft en Tijmen dus later 2x c5 kan gaan spelen. En onze stabiele factor Marcella speelt een Slavisch/Catalaanse opstelling en is al bezig de breekzet e6-e5 voor te bereiden.

14.00

Etienne staat een pion achter met een half-open f lijn als compensatie. Bij Joost heeft wit lang gerokeerd en probeert met g4 het initiatief te nemen. De zwarte koning staat nog in het midden en h7-h5 ziet er uit als een adequate reactie van onze capitano.

Stefan heeft een paard op d5 gekregen. Tijmen rekent af met oldschool schaakwetten; niet rokeren, stukken zoveel mogelijk op de onderste rij laten staan en met c5 en f5 wel ruimte claimen in het centrum. Wit heeft ondertussen alle stukken ontwikkeld en gerokeerd. Als dat maar goed afloopt.

Mathijs heeft een betere pionnenstructuur (zwarte isolanus op c6) en staat prima. Bij Erik staat het gelijk, waarschijnlijk is de witspeler een koningsaanval met g4 en h4  van plan. Arjen krijgt een vroeg remise-aanbod, staat een tikje beter en speelt door. Bij Marcella tenslotte heeft wit met c4-c5 het centrum dichtgeschoven. Nu moet ze wel e6-e5 doorzetten om spel te krijgen.

14.30

Etienne heeft geblunderd en staat nu een kwal en pion achter met wat vage rommelkansen.

Bij Joost is wit wat aan het laveren met torens en paarden. Joost heeft 0-0-0 gedaan en moet het waarschijnlijk gaan hebben van de breekzet c5. Bij Stefan vertrouw ik het niet helemaal. Zijn paard op d5 heeft met c6 een schop gekregen en zwart heeft nu een mooi paard op e5.

Tijmen vermijdt dameruil. Zijn torens en drie stukken staan nog steeds op de onderste rij en de koning nog steeds in het midden. Wel heeft hij ondertussen Ta8-b8 gespeeld. Wit speelt de bal wat rond in eigen gelederen. Het lijkt erop alsof hij niet zo goed weet wat  te doen met de enorme ontwikkelingsvoorsprong. 

Mathijs zet artillerie in op de zwakke e5pion van zwart en staat duidelijk beter. Erik lijkt wat minder ruimte te hebben maar dat zegt bij hem niet zoveel. Wit heeft een toren op a2 gezet die volgens mij naar b1 had gemoeten.

Arjen heeft de torens geruild en loopt met zijn koning naar het centrum om een beter eindspel te krijgen. Ziet er remise-achtig uit. Marcella heeft de doorbraak e6-e5 voor elkaar gekregen en staat een tikkie beter.

Ik waag me aan een eerste prognose: op drie borden (iets) minder, op twee borden beter, op twee borden gelijk en een bord onduidelijk. Die drie benodigde bordpunten gaan er wel komen, maar met 4-4 zouden we op dit moment tevreden zijn.

15.00

Etienne blijft wat rommelen. Zwart staat nog steeds gewonnen en heeft twee scenario’s: de stelling openen om de kwaliteit meer te laten floreren  of op het juiste moment de kwaliteit terug geven en een eindspel met twee pluspionnen ingaan. Etienne maakt goed gebruik van zijn witveldige loper en mikt op chaos en het ELO-surplus.

Joost heeft inderdaad c7-c5 doorgezet, maar zijn dame staat wat ongelukkig op h3. Stefan heeft zijn torens verdubbeld op de d-lijn zonder noemenswaardige problemen voor zwart te veroorzaken.

Tijmen heeft nog steeds alles op de achterste rij staan en ondertussen ook nog h6 en g5 gespeeld. Hij heeft dit seizoen wel een reputatie opgebouwd (Tijmen staat slecht en zal dus wel winnen). Maar deze keer maakt hij het wel erg bont. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat ik doodgewoon niet goed genoeg ben om zijn dieperliggende strategie te beoordelen.

Mathijs heeft de zwakke e-pion opgepeuzeld en stevent op winst af. Erik moet even nauwkeurig keepen om f4-f5 tegen te houden maar dat is hem wel toevertrouwd. Arjen heeft nog steeds een klein plusje, maar waarschijnlijk zal dit wel remise worden. Marcella blijft actief spelen. De witte koning staat nu op f1 met de toren nog op h1. Op termijn heeft ze dus een toren meer in het spel.

De taxatie is nog steeds ergens rond de 4-4.

15.30

Bij Etienne heeft de zwartspeler besloten om de kwaliteit terug te geven en een toreneindspel met pluspion in te gaan. Etienne heeft er vertrouwen in dat hij dat remise gaat houden. Bij Joost komt zijn dame nu serieus in de knel. Is er nog een way out? Stefan blijft zoeken naar mogelijkheden om zijn stelling te verbeteren, maar zwart geeft geen krimp.

Tijmen heeft zijn h-toren via h7 naar d7 ontwikkeld. De lichte stukken staan nog steeds op de onderste rij. Wit kan maar geen plan vinden. Mathijs moet op zijn a-pion letten maar staat nog steeds erg goed. Erik heeft een pion gewonnen en blijft zorgvuldig spelen. 

Arjen heeft geen vorderingen gemaakt; het staat nu volledig gelijk. Marcella staat beter. Wit heeft zijn koning op g1 gezet met de toren nog steeds op h1. Gaat waarschijnlijk proberen iets op de damevleugel te forceren. Mijn prognose wordt optimistischer richting 3,5-4,5

16.00

Etienne bijt zich vast in het eindspel. En begint al een beetje te loeren op winstkansen. De witspeler oogt zichtbaar vermoeid en ziet de bui al hangen.

Joost moet opgeven. De slecht positie van zijn dame moet hij bekopen met verlies van kwaliteit en pion. Stand: 1-0

Stefan heeft vrijpionnen op d5 en g5, die beide geblokkeerd kunnen worden. Zwart kan met Dd1+ en daarna De1 remise maken, maar zoekt nog naar een winstpoging. met het oog op het verschil in ELO is dat een dapper besluit.

Tijmen is actief op de b-lijn met dame en toren. Ontwikkelen is zonde van de tijd. Wit heeft nog steeds geen plan om daar van te profiteren. Mathijs heeft nu een vrije c-pion. Erik gaat mat zetten of de witte dame winnen. Stand: 1-1

Arjen: en de boer hij ploegde voort. Er zit geen muziek meer in de stelling. Marcella wint met een truc een toren en staat er nu eentje materieel voor en eentje positioneel (de h1 toren staat nog steeds vast). Stand: 1-2

16.30

Etienne moet veel rekenen, maar dat kan hij wel. Zou het dan toch nog? Stefan neemt de tijd om naar remise af te wikkelen. De tegenstander van Tijmen offert materiaal, maar dat kan Tijmen makkelijk pareren. Nu nog zorgvuldig afwikkelen.

Mathijs heeft zijn a-pion weggeblunderd. Zijn teleurstelling is begrijpelijk. dan toch maar remise. Stand: 1,5-2,5

Aan Arjan de eer om 2-3 te maken met de voorspelde remise. Hoera, we zijn kampioen!!

De tegenstander van Tijmen houdt het voor gezien. Stand: 2-4 Binnenkort verschijnt zijn boek: Stukken zijn om op stal te houden. 

17.00

Stefan is veilig in de remisehaven aangekomen, stand: 2,5-4,5

De tegenstander van Etienne heeft niet meer de kracht om alles door te rekenen en geeft op in (waarschijnlijk) remisestelling. Etienne loopt met een blauw oog rond. Eind goed, al goed. 2,5-5,

21 mei de laatste ronde tegen En Passant om des keizers baard.

-Gunie du Chatinier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *