Veenendaal 1 wint ook de laatste wedstrijd

Zaterdag 21 mei 2022 stond de laatste wedstrijd van dit seizoen op het programma. Het kampioenschap is al binnen, de uitdaging zat erin om ook de laatste wedstrijd winnend af te sluiten. Er werd niets aan het toeval overgelaten. Om de boel op scherp te zetten ging het team, in tegenstelling tot de vorige keer, niet op trainingskamp bij Joost. Gunie was deze keer gastheer voor het nuttigen van een overheerlijke brunch. Met goedgevulde magen togen we naar Bunschoten-Spakenburg om En Passent 2 partij te bieden. Bij En Passent waren er drie KNSB-wedstrijden. Het derde team speelde beneden en het eerste en tweede team mochten de eerste verdieping betreden van het fraaie torenschaakgebouw.

Even na enen werden de partijen gestart. Binnen het uur werd al gauw duidelijk dat Marcella en Etienne erg goed stonden, voor de rest viel er nog niet veel van te zeggen. De start leek in ieder geval goed. Dat er aan het eind van de middag een 2½ – 5½ overwinning voor Veenendaal op de formulieren stond was een terecht beeld van de wedstrijd.

Arjen mag zich dit seizoen de remisekoning van het team noemen. Na een geweigerde Russische opening stond zijn tegenstander in het middenspel wat beter. Beide spelers durfden echter geen initiatief te nemen. Beiden hadden het gevoel dat forceren een nederlaag zou opleveren, dus een remise was het logische resultaat (½ – ½). Voor Arjen was dit de vijfde remise in evenzoveel partijen. 

Joost was de volgende die resultaat boekte. Hij kwam rustig uit de opening en deed naast wat ruilwerk van lichte stukken voornamelijk positionele zetten. In het eindspel betaalde een betere stelling voor hem zich uit en kon hij met zijn paard de vijandelijke stelling binnendringen (1½ – ½). Het was niet de eerste winstpartij waar ik op rekende, maar altijd prettig als je op voorsprong komt.

Het door mij al verwachte punt werd door Etienne gemaakt. Hij kwam prettig uit de opening en wist zijn stukken sneller te activeren dan zijn tegenstander. Die dreigde op de koningsvleugel overlopen te worden en moest een toren tegen een loper geven. Toen Etienne in het vervolg een tweede loper op kon halen werd het verschil te groot (2½ – ½).

Stefan was de volgende die een overwinning bij kon schrijven. In de opening leek het eerst een wedstrijd wie zijn pionnen als eerste naar de overkant kon dirigeren. Zijn tegenstander opende op de koningsvleugel en Stefan gaf in een Siciliaanse opening gas op de damevleugel. Na het ruilen van de lichte stukken kon Stefan met d-pion en b-pion naar de overkant wandelen. Toen Stefan met een toren de tweede rij innam was het positioneel niet meer te houden voor zijn tegenstander (3½ – ½).

Marcella stelde vervolgens de overwinning veilig. Zij boekte al snel voordeel door een toren tegen een loper te winnen. Vervolgens werden nog wat lichte stukken geruild, waarna in een pionneneindspel Marcella een toren en een loper tegen twee lopers had. Nadat ze de lopers had geruild bleef een gewonnen eindspel over. Dat kun je wel aan haar overlaten (4½ – ½).

Erik moest vervolgens onze eerste nederlaag van de middag incasseren. De partij leek de hele middag gelijk op te gaan, met over en weer wat kleine wisselende kansen. In een pionneneindspel met beiden een toren en paard bleek de monarch van Erik iets te passief te staan. Twee verkeerde zetten leverde zijn tegenstander een vrije pion op, die niet meer gestopt kon worden (4½ – 1½).

Gunie boekte vervolgens een mooie overwinning. Op de damevleugel leek hij het lastig te hebben met een paard dat op pion a4 loerde en een loper op g7 die met een schuin oog naar b2 keek. Met een pionoffer kon Gunie de stelling openen en na een dameschaak op e6 met f5 doorbreken. Zijn tegenstander dacht een verplichte dameruil af te kunnen dwingen, maar dat leverde Gunie uiteindelijk een kwaliteit op. In een pionneneindspel met toren tegen paard moest Gunie het nog wel even goed uitrekenen, maar dat deed hij uiteindelijk bekwaam (5½ – 1½).

Tot slot moest Tijmen helaas na acht overwinningen zijn eerste nederlaag incasseren. Hij liet een toren ruilen tegen twee lichte stukken en dacht daarmee beter te staan. De engine dacht dat ook, maar zijn tegenstander dacht daar heel anders over. Die speelde actief met zijn torens, deed op het juiste moment de juiste pionzetten en gaf Tijmen niet de gelegenheid om zijn lichte stukken in het spel te brengen. Hij deed zijn best, maar kon een uiteindelijk volgens mij terechte nederlaag niet meer ontlopen (5½ – 2½).

Met deze overwinning zetten we de kroon op een fantastisch seizoen. Op naar de tweede klasse!

-Arjen Loonstra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *