Terugblik op de tweede ronde van het Open Veens 2022

We kennen als schakers allemaal wel dat moment aan het begin van een wedstrijdavond. De wedstrijdleider geeft het teken dat de klokken aangezet kunnen worden en langzamerhand daalt een haast gewijde stilte neer in de zaal. Zelfs de klokken worden nauwelijks hoorbaar ingedrukt. Je hoort geen speld vallen. Donderdagavond werd die serene rust al na een paar minuten wreed verstoord door een tamelijk luid uitgesproken “mat”. De dader, Tom Smit uit Ede, liet zijn tegenstander al na 10 zetten verbaasd en verdwaasd achter het bord zitten. Die had de aanval van een loper en een paard niet aan zien komen.

Nadat de rust was teruggekeerd duurde het vervolgens geruime tijd voordat de andere partijen afgelopen waren.  In de B-groep ging de aandacht o.a. uit naar de Amerongense broederstrijd tussen Geurt van Veenendaal en Lodewijk Blom. Pas ruim na half twaalf wist Lodewijk zijn overwicht te verzilveren. Daarvoor hadden Ron Eveleens  en Ruben de Vries uit Ede hun partijen al gewonnen, terwijl de overige wedstrijden in remise eindigden. Het gevolg is dat Ron Eveleens na twee ronden de enige speler in de B-groep is, die nog op 100% staat.

In de A-groep viel geen enkele remise te noteren. Matthijs van Doodeweerd won van routinier Ben Zee uit Ede, die na afloop zei dat hij de hele wedstrijd het idee had dat hij eerst één en later twee zetten achter de feiten aanliep. Na zijn nederlaag in de eerste ronde won Jaap-Hille van Beelen nu wel door Reinout Wiersma te verslaan. Luuk de Man, behoorlijk in tijdnood, won toch van Jan van Laar, die pardoes een stuk weggaf. Harry Verhoef wist Tim Evendijk te verslaan. De langste partij van de avond was Gunie du Chatinier tegen Marnix Lukasse uit Ede. Net als in de eerste ronde trok Gunie in het eindspel de overwinning naar zich toe. In de A-groep zijn er nog twee spelers met een 100% score: Harry Verhoef en Gunie du Chatinier.

-Kees van Heerikhuize

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *