Weinig remises in de 3e ronde Open Veens.

Vooraf werd meegedeeld dat er vanaf heden geen lastminute bye’s meer opgenomen kunnen worden. Dit kan nog tot uiterlijk woensdag 22.00 uur. Daarna zet de organisatie de indeling voor de volgende ronde op de site van het Open Veens. De avond zelf was er één vol strijdlust en remises waren schaars. Slechts twee en dan ook nog na zware strijd.

In de A-groep ging alle aandacht uit naar de wedstrijd van Gunie du Chatinier en Matthijs van Dodeweerd. Beide Veenendaal-spelers kennen elkaar door-en-door en zijn elkaar gewaagd. Het duurde tot laat in de avond, voordat Matthijs zijn positionele voordeel kon verzilveren. Verder stonden er in de A-groep twee duels van spelers van De Cirkel uit Ede op het programma. Luuk de Man won van Marnix Lucassen en Tim Evendijk van routinier Ben Zee. In de laatste partij stond Ben Zee lange tijd iets beter, maar liet zich uiteindelijk in de tijdnoodfase, in een geheide remisestelling verassen, door zijn jeugdige clubgenoot. In de overige partijen won Martjan van Dodeweerd van Jaap-Hille van Beelen en Pim Dik in de langste partij van de avond van Reinout Wiersma.

In de B-groep moest koploper Ron Eveleens het opnemen tegen Jaap van Beelen. Ook deze twee heren kruisten al veel vaker de degens. Ron stond beter, had zelfs twee pionnen meer, maar Jaap verdedigde zich uitstekend. Het werd uiteindelijk remise; een troost voor Ron wellicht dat ook de computer, ondanks de twee pionnen voorsprong, de stand als volledig gelijkwaardig beschouwde. Ruben de Vries en Bert Hogendoorn speelden een opzienbarende partij. Ruben ging met de dame op avontuur, won twee pionnen, maar kwam volstrekt niet aan het ontwikkelen van zijn overige stukken toe. Van de uiteindelijk ca. 50 zetten heeft hij er meer dan 20 met zijn dame gedaan. Bert dreef zijn tegenstander steeds verder in het nauw, gebruikte veel tijd om zijn stelling op te bouwen en zette met nog ca. 1 minuut op de klok een overweldigende aanval in, waarbij hij alle stukken in de strijd gooide. Uiteindelijk was Bert een punt rijker, maar een jaar ouder. Verder is de B-groep redelijk normale uitslagen: Jan van Ham won van Jan Doornenbal, Lars Broere van Ricus Gooossens, Kees van Heerikhuize van Gerbert Roseboom, Frits Schweinsberg van Ruud Veth, Mathijs Möhlmann van Arie van Surksum en Geurt van Veenendaal van Tom Smit. In de laatste partij van groep B zag het er lange tijd naar uit dat Rens Wolters zou gaan winnen van Ruud Goossens, maar de laatste wist zich knap te verdedigen en uiteindelijk werd tot remise besloten.

-Kees van Heerikhuize

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *