Mysteries ontrafeld en Lars is los.

Laten we beginnen met een aantal mysteries rond de deelnemers aan het Open Veens te ontrafelen. Ten eerste komt Jan van Ham niet uit Guatemala (GUA) maar gewoon uit Nederland. Het sterretje bij de rating van Jaap van Beelen betekent niet dat zijn rating in twijfel moet worden getrokken. Het is gewoon zijn juiste rating. Dan zijn Ruud en Ricus Goossens geen familie van elkaar, maar Jaap en Jaap-Hille van Beelen wel (vader en zoon). Matthijs en Martjan van Doodeweerd zijn broers. En Jan Doornenbal is de schoonzoon van Arie van Surksum. Zo, dat weten we ook weer.

Dan nu de terugblik op de 5e ronde…

In de B-groep won Lars Boere van Lodewijk Blom door een aftrekschaakje, waardoor hij een toren won. Hierdoor heeft Lars nu 4,5 uit 5 en is een vol punt los van zijn naaste achtervolgers Ruben de Vries, Ron Eveleens en Bert Hoogendoorn. In theorie kan Lars volgende week al als winnaar uit de bus komen, maar zover zullen zijn achtervolgers het hopelijk niet laten komen.

Opvallend in de B-groep is verder dat Tom Smit het steeds kort houdt. Opnieuw was hij als eerste klaar, dit keer door Jan Doornenbal te verslaan, in een partij waarin hij met zijn Trojaanse paard op e4 een dame-offer bracht. Jan speelde vervolgens wel de beste zet, maar kon de partij niet meer redden. De beide remise-koningen Jaap en Beelen en Kees van Heerikhuize speelden tegen elkaar en dat werd ……… remise. Daar was Jaap het meest tevreden mee. Ruud Goossens en Rens Wolters liepen tegen hun eerste nederlaag aan; zij verloren respectievelijk van Ron Eveleens en Jan van Ham. En Diet Kieviet boekte zijn eerste overwinning door overtuigend Ruud Veth te verslaan. Verder won Ricus Goossens van Frits Schweinsberg, Erik van de Weerdhof van Gerbert Roseboom en Ruben de Vries van Mathijs Möhlmann. Geurt van Veenendaal won reglementair van Rob van Oosterom.

In de A-groep werd reikhalzend uitgekeken naar de confrontatie tussen Matthijs van Doodeweerd en Tim Evendijk. En de toeschouwers werden beloond. Pas na 3 uur spelen werden de eerste stukken geslagen. Vervolgens won Matthijs een kwaliteit, maar ook hij moest erkennen dat Tim de techniek van het eindspel, ook (of juist?!) in tijdnood, uitstekend beheerst. Vlak voor middernacht werd de vrede getekend.

De andere kraker in deze groep was de wedstrijd van Gunie du Chatinier tegen Luuk de Man. De jonge Veenendaler won. Hij stond al beter, toen Gunie zich verrekende en een toren kon inleveren. Deze uitslag levert volgende week de confrontatie op van Matthijs tegen Luuk, die nu beiden 4 uit 5 hebben. Achtervolgers met 3,5 uit 5 zijn Harry Verhoef, die won van Marnix Lukasse en Tim Evendijk. Reinout Wiersma wist zijn eerste zege te behalen; hij won van Ben Zee. Jaap-Hille van Beelen verloor van Pim Dik en zei na afloop dat hij nu wel klaar was met de (oud)-voorzitters. Tenslotte won Jan van Laar van Martjan van Doodeweerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *