Een slechte start

De eerste wedstrijd in de tweede klasse is Veenendaal 1 slecht bevallen. Tegen Apeldoorn 2 werd thuis een 3½ – 4½ nederlaag geleden.

Arjen behaalde op bord zeven het eerste resultaat. Hij kwam goed uit de opening en dacht in het middenspel met een dubbel loperoffer de winst binnen te kunnen harken. Door twee zetten om te draaien kon het plan de prullenbak in (0-1). Analyse met 2000+ spelers leerde achteraf dat het idee op zich al helemaal niet goed was, maar daar hadden we op dat moment niets meer aan.

Matthijs bracht de stand in evenwicht. Zijn tegenstander rokeerde niet en deed wat onnauwkeurige zetten. Dit werd dankbaar door Matthijs afgestraft (1-1).

Joost was de eerste speler die in dit seizoen een remise scoorde. Hij leek beter uit de opening te komen, maar ergens verzandde het spel en leek er niets meer in te zitten (1½ – 1½).

Marcella was de volgende, die een remise behaalde. In het eindspel leek ze iets minder te staan vanwege de positie van een vrije d-pion van de tegenstander. De afwikkeling werd echter keurig door haar uitgevoerd, waardoor beide partijen met drie verbonden pionnen, een toren en een gelijkveldige loper geen voordeel meer kon behalen (2-2).

Na deze resultaten ging het hard de verkeerde kant op. Erik had zijn torens in het middenspel op de achterlijn staan met een paard ertussen dat geen kant op kon. Zijn tegenstander had zijn torens actief staan en kon uiteindelijk in combinatie met loper, paard, dame en een paar pionnen Erik’s dame insluiten. De nederlaag was daarmee onvermijdelijk (2-3). Etienne liep daarna ook tegen een nederlaag aan. Hij leek goed uit de opening te komen. De rokade van de tegenstander werd verhinderd, maar het vervolg leek onduidelijk te zijn. Na het dichtschuiven van de damevleugel kon zijn tegenstander zijn stelling steeds beter ontwikkelen. Met een dreigend torenoffer met mat tot gevolg was het pleit beslecht (2-4).

Stefan bracht de spanning nog enigszins terug door zijn partij te winnen. In het middenspel stond hij positioneel beter en nadat zijn tegenstander een aftrekschaak had gemist, waarmee Stefan een kwaliteit won, kon het positioneel worden uitgeschoven (3-4).

Tot slot haalde Tijmen een remise binnen. In de partij leek hij beter te staan, maar de eindstelling leek geen winnend voordeel op te kunnen leveren. Met ongelijke lopers en beiden twee torens en een handvol pionnen stond de stelling redelijk dicht (3½ – 4½).

Achteraf bezien kunnen we enerzijds concluderen dat we best wel wat hebben laten liggen. Aan de andere kant kun je ook stellen dat de tegenstander op de juiste momenten heeft toegeslagen. De volgende wedstrijd hopen we weer in de sterkste opstelling te kunnen spelen. Het veroonde spel biedt in ieder geval voldoende mogelijkheden om er een succesvol seizoen van te maken!

– Arjen Loonstra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *