Veenendaal 1 knokt terug

Veenendaal 1 trok dinsdagavond vol goede moed ten strijde richting het naburige Ede. Met een vriendelijk ‘ha, daar zijn de vijanden’ werden we door de wedstrijdleider ontvangen en was de toon voor de avond gezet. Omdat over de gehele linie gezien Veenendaal een sterkere opstelling had was de winst verdiend, maar tegelijk maakten sommige spelers het zichzelf onnodig moeilijk in de opening.

Ikzelf was als eerste klaar met de partij. Na een Siciliaanse opening kwam met een aftrekaanval op de koning met Lxf7 de zwarte dame onverdedigd te staan en was Dxd8 de eerstvolgende zet voor wit. Zwart liet dat niet gebeuren en na negen zetten gespeeld hebben gingen de stukken terug naar de beginstand. 0-1

Op het eerste bord speelde invaller Jan van Bodegraven. Omdat De Cirkel hun topspeler ook miste hadden zij ervoor gekozen voor een tactische opstelling en was het ratingverschil hier erg groot. Jan wist direct het initiatief te nemen en heeft de hele partij beter gestaan. Na verloop van tijd kwam hij pion na pion voor te staan. De tegenstander spartelde nog lang tegen maar moest zich uiteindelijk gewonnen geven. 0-2

Vanaf hier werd het lastiger. Lodewijk op bord 6 had een zware aanval op de koningsvleugel voor zijn neus, Nico had de opening niet goed gespeeld en stond op bord 4 onder druk. De tegenstander van Lars had 2 kwaliteiten ‘geofferd’ voor de dame van Lars en op bord 3 leek het voordeel voor de buren te zijn. Gerard had ondertussen op bord 2 ook een kleine achterstand in de vorm van een pion.

Ondanks de stevige achterstand wist Lars goed terug te knokken. Langzaamaan werd de achterstand teruggebracht tot een (dubbel)pionnetje. Met de tegenstander die richting de 5 minuten op de klok ging werd hier in een vrijwel gelijke stelling tot remise besloten. 0,5-2,5

Niet lang daarna was het klaar op bord 6. Lodewijk wist de aanval op de koningsvleugel lang te keepen, maar dit kostte wel een toren voor een loper. Uiteindelijk werd de dreiging teveel. 1,5-2,5

Nico was er ondertussen goed voor gaan zitten maar kreeg ook een verwoede aanval op de koningsstelling. Gelukkig kon zijn tegenstander er onvoldoende kwaliteiten bij halen en na het nodige afgeruild te hebben kon de dame van Nico via de damevleugel het witte kamp binnentrekken. Plots ging het rap, het verlies van een pion en loper voor de tegenstander. Na de afruil van de dames bleek pionpromotie voor zwart onvermijdelijke te zijn en werd de winst voor Veenendaal veiliggesteld. 1,5-3,5

Op het tweede bord had Gerard inmiddels het probleem van de pion achterstand verholpen en leek een remiseachtige stelling op het bord te komen met beide 5 pionnen en een toren. Echter in tijdsnoodfase hield na het afruilen van een aantal pionnen de Edese speler er eentje meer op het bord en was ook hier promotie van de pion aanstaande. Moegestreden gaf Gerard op. 2,5-3,5

Al met al winst voor Veenendaal, maar niet zonder zorgen. Op 03 november ontvangen we Hilversum thuis, tot die tijd volop openingen trainen..

Lees hier het verslag van De Cirkel.

Klik hier voor de tussenstand in poule 2B.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *