De Cirkel 3 – V.S.V. 2

Dinsdag 1 november gingen wij op bezoek bij De Cirkel in Ede. Voor het begin vroeg de voorzitter aandacht voor een bijzondere gebeurtenis : een jongen van 12 jaar speelde zijn eerste competitiewedstrijd bij de senioren. Applaus in de zaal!

Toen we begonnen waren bleek mijn tegenstander wel van een beetje tempo te houden en de eerste zetten kwamen al vlot op het bord. Toen er wat geruild was kon ik mijn tegenstander verleiden tot het maken van een foutje en dat leverde 2 pionnen op. Mijn tegenstander probeerde nog een halfje te redden door remise aan te bieden, maar ik had twee redenen om door te spelen. Ik moest nog wel even oppassen dat hij niet met zijn toren binnen kwam, maar toen ik die kon afruilen ging ik met 2 pionnen naar de overkant. Mijn tegenstander kon ze niet allebei tegenhouden met alleen de koning en zo haalde ik om kwart voor 10 de 0-1 binnen. Een klein half uurtje later had ook Ron zijn partij gewonnen, na eerst een pion achter te hebben gestaan, waarna hij een mooie aanval kreeg en toen stond het 0-2. Bij Diet was toen net het eerste stuk geslagen en bij Rob en Jaap, die een kwaliteit achter stond, vreesden we het ergste. De stelling bij Kees zag er goed uit en we hoopten op remise of beter. Maar eerst had Jaap een tovertruc achter de hand. Zijn tegenstander kon het voordeel van toren tegen loper niet uitbuiten en Jaap joeg zijn koning met dame en loper het open veld in, waar mat in 1 dreigde. De tegenstander gaf het op en het stond 0-3. Blijkbaar geïnspireerd wurmde Rob zich uit de slechte stelling en liet zien hoe je een stelling sloopt als de tegenstander 2 inactieve stukken heeft: 0-4 was het resultaat. Toen dacht Kees dat hij wel bevriend moest blijven met de spelers in Ede en gaf in een goede stelling zo maar een stuk weg. Hij speelde nog wel even door, maar er was geen houden meer aan en toen de tegenstander ook nog pionnen ging snoepen gaf Kees het op: de Edese eer was gered en het stond 1-4. Bij Diet was het de hele avond al duwen en trekken geweest, maar op het eind kwam er toch wat meer ruimte. Diet deed een tussenzet, speelde zijn toren achter de loper, waar de tegenstander niets mee deed. Hij speelde loper en dame op de diagonaal om mat in 1 te geven op g2. Pas toen zag hij wat Diet van plan geweest was: zijn loper wegspelen met schaak, waarna hij met de toren de dame kon pakken. Wij gingen met 1-5 naar huis en Kees heeft gelukkig goed geslapen die nacht.

Ricus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *