Ruime overwinning Veenendaal 2 tegen De Stelling

Door Kees van Heerikhuize

Op zaterdag  11 februari speelde Veenendaal 2 uit tegen De Stelling in Doorwerth. We wonnen deze wedstrijd met 6 -2, maar dat ging niet zonder slag of stoot. Hierover later meer. De Stelling heeft een bijzonder team. Het zijn overwegend jeugdspelers aangevuld met een paar jeugdleiders. Men wil de jeugd van de vereniging ervaring laten opdoen in het spelen van echte competitiewedstrijden met volledige speeltijd. En zo kan het gebeuren dat je als ervaren schaker op een zaterdagmiddag tegen jeugdspelers tussen de 10 en 20 jaar zit te spelen. En alle Veenendaalse spelers hebben hard moeten werken voor hun punten. Het idee om op deze manier jeugdspelers ervaring op te laten doen, spreekt mij overigens bijzonder aan. Wellicht ook iets voor Veenendaal?

De Stelling zorgde voor nog  een nieuwtje. De wedstrijden op de borden 1 en 2 waren via een live-verbinding digitaal te volgen in de kantine en op het internet. Dan nu de wedstrijd zelf. Hun jeugdleiders speelden op de borden 3 en 4, tegen Lars en Gerard, toevallig ook jeugdtrainers bij ons. Op de overige borden speelden jeugdspelers, waaronder twee meisjes. Na ruim twee uur spelen werd er op alle borden nog volop geschaakt en was er nog geen partij beslist, maar daar kwam tegen half vier verandering in.

Diet Kieviet was zijn partij tegen de Roos Hoving goed begonnen. Hij won een pion en Roos had een dubbelpion. Maar ze liet het er niet bij zitten en op een gegeven moment liet Diet zijn toren insluiten en belandde in een eindspel met een pion meer, maar een paard minder. En dat paard zorgde voor de beslissing met een mooie koning – toren vork. Diet gaf gelijk op. We stonden 1 – 0 achter.

Ondertussen stond Rob Leer , die met wit speelde tegen Jake Figuieredo van Herp praktisch verloren. Hij stond een loper en drie pionnen achter. Rob had echter nog iets achter de hand. De witte g-pion rukte op richting de zwarte koning die op h7 stond, netjes tussen twee pionnen. Met de witte dame op e8 zou g5-g6 schaakmat zijn. En dat had Jake nu net niet gezien. Hij sloeg met zijn dame een witte toren en verloor de partij. Heel sneu voor hem, maar het punt was voor Rob. 1 -1.

Ondertussen had Lars Boere het op bord 3 lange tijd erg moeilijk tegen Leo Jansen. Ik denk zelfs dat als Leo het goed gespeel had, hij gewonnen zou hebben. Maar hij liet Lars terug in de wedstrijd komen en na een algehele afruil van stukken had Lars maar liefst drie pionnen voorsprong en gaf zijn tegenstander op. 2 – 1 voor Veenendaal.

Op bord 1 speelde Luuk de Man een boeiende partij tegen Lars Dam. Ook hier ging het niet van een leien dakje en Luuk zei zelf na afloop dat zijn tegenstander op een gegeven beter stond. Maar terwijl zijn tegenstander met zijn dame een aanval begon op de damevleugel, ging Luuk volop in de aanval op de koningsvleugel. En dat leverde hem tenslotte het volle punt op. Tussenstand 3 – 1 voor ons.

Lodewijk Blom, volgens eigen zeggen de laatste tijd niet erg in vorm, speelde een heel regelmatige partij tegen Iva Binnendijk. Hij won een pion en rukte met zijn a-pion langzaam maar zeker op. Ondanks goed tegenspel van zijn tegenstander, met hier en daar wat dreigingen, bleef Lodewijk zorgvuldig spelen en dwong de winst af. 4 – 1 ondertussen.

De partij van Jan van Laar was de enige waar het in het begin al duidelijk was dat zijn tegenstander Ruben Rodenburg een moeilijke middag tegemoet ging. Jan won al vrij vroeg een kwaliteit en dat gaf uiteindelijk, ondanks dat Ruben lange tijd goed tegenspel wist te bieden de doorslag. Het punt ging naar Jan en de winst in de match was ook zeker: 5 – 1.

Gerard Bulthuis had een moeilijke middag. Zijn tegenstander Lodewijk Entrop speelde met wit en ging vanaf het begin volop in de aanval: d4 – c4 en even later b4. Gerard kwam al snel op onbekend terrein en moet zich vanaf het begin verdedigen. Lodewijk bouwde de ene dreiging na de andere in, offers en schijnoffers en uiteindelijk moest Gerard de strijd staken. Ik ben benieuwd of Gerard bij de analyse thuis nog wat is tegengekomen, waarvan hij zegt: “dat had ik beter anders kunnen doen”.

5-2 voor en nog een wedstrijd te gaan. Piet Anjema, die praktisch een thuiswedstrijd speelde (hij woont in Doorwerth op 250  meter van de speelzaal) moest volop aan de bak tegen Steyn Fokkema. Hij kwam op een gegeven moment zelfs vragen wat voor rating zijn tegenstander eigenlijk had, want die speelde zo verdraaid goed. Maar toch wist Piet het pionneneindspel in zijn voordeel te beslissen. Mede doordat hij zijn Koning al vroeg naar voren stuurde.

En zo werd het uiteindelijk een weliswaar enigszins geflatteerde, maar toch wel verdiende 6- 2 overwinning voor Veenendaal 2. Met vier wedstrijdpunten staan we keurig in de middenmoot. Wij moeten nog twee wedstijden spelen dit seizoen: op 11 maart uit tegen SMB 4 en op 1 april thuis tegen SMB 3 uit Nijmegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *