V.S.V. 2 – Arnhemse Schaakacademie 1

Bord 1
Afgelopen donderdag stond er een topper voor het tweede team op de agenda.
We traden met een sterk team aan.
Arie had voor deze wedstrijd een stoeltje aan bord 1 gereserveerd.
Daar kreeg ik een tegenstander met een rating van ca. 1800 tegenover me.
Kees maakte me er vlak voor deze partij erop attent dat hij zeer aanvallend speelde.
Dat bleek ook snel, want er gingen in de opening een heleboel witte pionnen naar voren.
Kort daarna verzuimde ik om één van deze pionnen te ruilen.
Die pion schoof hij toen door; als ik toen een centrumpion had op gespeeld (om daarmee zijn paard aan te vallen) had ik een ongeveer gelijke stelling kunnen krijgen.
Toen ik dat verzuimde, verloor ik de kwaliteit.
Daarna had ik me ergens nog wel wat hardnekkiger kunnen verdedigen.
Maar dat zou waarschijnlijk niet genoeg zijn geweest voor ander resultaat dan de nederlaag die nu op het formulier kwam.
Gerard

Bord 2
Ron speelde op bord 2 met wit zijn geliefde London System tegen een jonge Chinese speler van AVA. Deze bleek evenals Ron op een 100% score te staan. Maar hij was wel een klasse beter. De ene na de andere supersterke zet kwam op het bord en dat ook nog eens in minimale bedenktijd. Ron deed wat hij kon maar was kansloos tegen dit geweld: 0-1.
Ron

Bord 3
Na opening d4 – d5 (ik speelde met zwart) ging het er lange tijd tam aan toe met af en toe wat speldenprikjes over en weer. Maar toen zag ik een aanstormend paard over het hoofd dat een toren bedreigde en vervolgens via een schaak op f6 de tweede toren aanviel. Ik pakte het paard met de eerste toren, die vervolgens geslagen werd door de witte dame. Met mijn zwarte loper kon ik een pion slaan en schaak geven. De koning ging naar h1 achter de witte loper. Na een tussenzet van mij snoepte de witte dame een pion, maar vergat dat mijn witte loper gevaarlijk werd: Le4. Pakte hij nu met de toren mijn zwarte loper, dan gaf ik sloeg ik de witte loper: schaak, en kon vervolgens de toren nemen, die dan gevaarlijk ver naar voren stond. Hij deed echter h4, ik sloeg de witte loper, koning sloeg terug en mijn dame kon op koningsjacht. Met steeds meer materiaal van mij er bij en een zwarte dame die alleen maar op afstand een pion op g verdedigde en een toren op h1 die niet in het spel kwam gaf mijn tegenstander één zet voor mat op.
Jaap

Bord 4
Verslag van mijn schaakpartij in de externe competitie tegen Joran Huberts van 16 februari 2022
Ik opende met wit met pion d4. Mijn tegenstander koos met zwart voor een opstelling met de loper op g7. Hij speelde de e-pion naar e5. Ik incasseerde die pion, maar dat betekende wél dat mijn veld c3 zwak werd. Het spel werd vrij tactisch met kansen over en weer. Joran viel aan op dat zwakke veld c3 en ik verdedigde mij. Nadat er stukken waren geruild, won Joran zijn pion terug, maar sloeg ik zijn pion op c7. Ik had nog steeds 1 pion meer, maar helaas hadden wij elk slechts 1 loper van ongelijke kleur. Bovendien waren mijn pionnen op a2 en op c4 zwak en stond mijn koning niet optimaal op veld e2. Ik denk dat ik na 27 zetten iets beter stond dan mijn opponent, maar ik denk ook dat heel moeilijk zou zijn geweest om de winst binnen te halen. Op zet 28 begin ik een onnauwkeurigheid. Ik speelde de toren naar c5. Zwart kon toen de ruil van de torens afdwingen. Na de ruil van de torens resteerde er een eindspel met lopers van ongelijke kleur. Wij beëindigden de partij met remise. Het was een spannend potje.
Jan

Bord 5
Op bord 5 liet Rob na een rustige opening zich in het middenspel enigszins verrassen en verloor vrij simpel zijn pion op b7. Wit zette de aanval op de damevleugel in met toren, sterk paard en drie verbonden pionnen. Met een toren, een (zwakke) loper, pionnen op a7 en c7 en de koning op b7 wachtte Rob de aanvalsgolf af. Door een handig tussenschaakje verdwenen de torens van het boord en leek wit de opmars van zijn pionnen, ondersteund door het paard, te kunnen voortzetten. Door het vrijspelen van de loper kon het paard van wit worden vastgezet en na een koningszet was wit gedwongen zijn paard te ruilen tegen de loper. De zwarte koning ruimde de opgekomen pionnen rustig op en kreeg zo vrij baan voor zijn pionnen richting promotie velden. Na nog wat schermutselingen op de koningsvleugel – 4 tegen 4 pionnen- kon, na promotie van de pion op c1 tot dame, het punt worden binnen gehaald.

Bord 6
Mijn partij tegen Wout van de Arnhemse schaakacademie begon met een rustige opbouw aan beide kanten. Ik had het idee dat ik iets beter uit de opening kwam en ergens in het middenspel kon ik op de c-lijn komen met mijn toren. Dat vond Wout niet goed, hij verleidde mij tot slaan en blokkeerde toen de lijn met een vrijpion die erg hinderlijk aanwezig was en waar ik niets tegen kon doen. Op alle mogelijke manieren heb ik geprobeerd die pion onschadelijk te maken, maar Wout zag en pareerde alles. Op het laatst heb ik nog geprobeerd met eeuwig schaak remise te houden, maar de c pion ging steeds als ik geen schaak gaf weer een veldje verder en promoveerde uiteindelijk tot dame. Een zet later kon ik opgeven tegen een tegenstander die een puike partij gespeeld had en de winst volkomen verdiende.
Ricus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *