Veenendaal 2 wint van jeugdteam SMB 4

Door Kees van Heerikhuize

Op zaterdag 11 maart speelden we in Nijmegen tegen SMB 4. Dit team bestond deze keer geheel uit jeugdspelers. SMB 4 had twee debutanten, waaronder de 9-jarige Pijke Kerckhaert. Net als bij De Stelling uit Oosterbeek is het een bewust beleid van SMB om met een jeugdteam aan de KNSB- competitie deel te nemen. Het is goed voor de ontwikkeling van de kinderen en het motiveert de kids enorm. Ook in het gelijktijdig thuis spelende SMB 3 deden 4 jeugdspelers mee. Zoals ik al eerder schreef, moeten wij hier in Veenendaal ook maar eens over nadenken.

Om iets over twaalf begonnen we aan de wedstijd. Na een paar minuten ontstond er op bord 2 de nodige opwinding. In een variant van de Budapest-verdediging offerde Jan van Laar met zwart al in zijn vierde zet zijn dame. Een schijnoffer, want de dame nemen betekende mat. 1. d4 Pf6 2. c4 e5 3. d5 Lc5 4. Lg5 Pe4. Witspeler Charles Peelen koos ervoor zijn loper te offeren en speelde e3. Het was voor Jan vervolgens vooral zaak om de concentratie vast te houden.

De volgende opwinding ontstond aan bord 3 waar de naar eigen zeggen wat ongeconcentreerd aan de partij begonnen Lars Boere een overdonderende aanval op de Damevleugel over zich heen kreeg. Het kost hem een toren en na een goed uur kon hij zijn tegenstander Matthias Freise feliciteren. Het is maar goed dat Lars tijdens zijn studie in Nijmegen wat beter opgelet heeft…

Kort daarna wist Jan Doornenbal op bord 7, in het van hem bekende hoge speeltempo, de stand weer gelijk te trekken. Jan was vanaf het begin in de aanval, kreeg voordeel, hield dat keurig vast en wist dat uiteindelijk te verzilveren en zijn tegenstander Brandon Beker mat te zetten. Lodewijk Blom had op bord 5 de qua rating sterkste tegenstander, Gijs Verbruggen, tegenover zich. En dan kan één foutje fataal zijn, in dit geval was dat een wat minder nauwkeurige verdedigende zet van de Koning. Niet lang daarna kon Lodewijk zijn tegenstander de hand schudden.

Tijd voor een up-date. We stonden weliswaar met 2 – 1 achter, maar Jan van Laar had duidelijk
voordeel; Luuk de Man had zijn tegenstander aardig in de tang en ook Gerard Bulthuis, Piet Anjema en Rob Leer stonden zeker niet slechter dan hun tegenstander. De tegenstander van Piet Anjema bood in een pionneneindspel met beiden een paard tot twee keer toe remise aan. Piet weigerde. Terecht, want toen zijn tegenstander Teun Cloosterman een klein
foutje maakte, wist de zeer ervaren Piet daar wel raad mee. En omdat ongeveer gelijktijdig de
tegenstander van Jan van Laar de ongelijke strijd staakte was het 3- 2 voor ons.

Op bord 8 speelde Rob Leer tegen Pijke Kerckhaert. Zorgvuldig spelend als altijd trok Rob langzaam maar zekerhet initiatief naar zich toe en dwong zijn tegenstander zijn dame te offeren voor een toren. We weten uit ervaring dat de jeugd dan doorspeelt en Rob moest goed op blijven letten, maar pakte uiteindelijke de volle winst. Ook op bord 1 naderde de strijd van Luuk de Man tegen Josephine Damen de eindfase. Luuk bracht alle stukken in stelling voor een overweldigende aanval, won een kwaliteit en met haar Koning op het midden van het bord, gaf Josephine de strijd op.

De laatste partij was die van Gerard Bulthuis tegen Lukas Schippers. Gerard speelde met zwart en had om het zo maar eens te zeggen ‘de bus voor het doel geparkeerd’. Na afloop bleek dat hij precies een keer met Lb4 over de ‘middellijn’ was geweest. Voor de witspeler geen doorkomen aan en het remisevoorstel van Gerard werd na enig nadenken dan ook geaccepteerd. Einduitslag 5,5 tegen 2,5. We hebben nu 6 wedstrijden gespeeld en staan met 6 punten op de vijfde plaats in een poule van 8. De laatste ronde spelen we op 1 april. Thuis tegen SMB 3. Bij winst worden we toch nog vierde in onze poule.

Eén reactie op “Veenendaal 2 wint van jeugdteam SMB 4

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *