Veenendaal 1 brengt Pallas in verlegenheid

Zaterdag 11 maart mocht het eerste team van Veenendaal zich weer eens opmaken voor een uitwedstrijd. De dichtstbijzijnde van dit seizoen. DSG Pallas uit Deventer was de tegenstander. De hekkensluiter van onze poule. Vol goede moed betraden wij daarom het terrein van de scheidsrechtersvereniging aldaar. Vastberaden om de matchpunten mee naar Veenendaal te nemen. Mochten we nog enige kampioensaspiraties hebben moest er hier in ieder geval gewonnen worden. Die kampioensaspiraties zijn overigens niet bijzonder groot met nog maar 2 rondes te gaan en 3 punten achterstand op de koploper. Maar goed, in ieder geval geen enkele reden tot onderschatting. Teamleider Joost had beschikking over alle 8 de basisspelers en besloot dit keer geen tactische opstelling door te voeren. Nagenoeg de eerste keer overigens dit seizoen. Dat maakte het wellicht alsnog een tactische opstelling.

Ik was als eerste klaar met mijn partij. Ik trof op bord 6 een tegenstander die erg snel speelde. Achteraf bleek dat dit zijn eerste partij sinds ruim een jaar was. Ik had daarentegen al vroeg in de partij veel tijd nodig, hetgeen logischerwijs resulteerde in het nodige tijdnood bij mijn laatste zetten. Zie hieronder de partij.

Mede dankzij mijn matige timemanagement heb ik vrij weinig mee gekregen van de partijen op de eerste vier borden. Ik zat druk mijn partij te analyseren met mijn tegenstander toen Joost (bord 4) ineens binnen kwam lopen. Ik had in een vergevorderd stadium van zijn partij een glimp opgevangen van een toreneindspel waarin Joost een pionnetje of 2, 3 voor stond. Gezien het enorme ratingverschil verbaasde mij het daarom ook weinig dat het tweede puntje binnen gesleept was. 2-0

Marcella had op het achtste bord al zeer snel een geweldige stelling bereikt. Nadat wit een reeks passieve zetten gespeeld had en zijn koning kalmpjes op e1 liet staan, brak Marcella door over de e-lijn. Met een pionnetje voor en een fantastische stelling, speelde ze de partij rustig uit. Langzaam maar zeker kon wit geen kant meer op en was de (Deventer) koek toch op voor haar tegenstander. 3-0

Ook Erik had na de opening een zeer goede stelling bereikt (bord 5). Hij kon snel de f-lijn openen en de nog niet gerokeerde koning onder druk zetten. Er ontstond een stelling waarin op het eerste gezicht wits aanval vroeg of laat wel moest winnen. Erik speelde de logische zetten maar zwart kon de nog stelling redden door het paard op g8 via h6 naar f7 te manoeuvreren. Hetgeen genoeg bleek om wits aanval te stoppen. Achteraf bleek dat wit de aanval over 2 vleugels had moeten spelen middels Pa4. De zwarte stelling zou dan echt onhoudbaar geworden zijn. Toen de witte storm weer was gaan liggen stond zwart ineens best prima. Dat bleek genoeg voor de winst. 3-1

Gunie had wit op bord 7. Na de opening kon hij door slim spel met zijn paard een schaakje geven waarna zwart koning naar f8 moest. Na een dameruil bleek de pion op d6 ook nog gratis op te halen. Dit werd door Gunie natuurlijk vriendelijk aangenomen, waarna zwart 2 zwakken pionnen over hield op a7 en c5 en daarnaast nog een inactieve toren op h8 had staan. Het voordeel werd steeds verder uitgebouwd en zodoende wist Gunie ook een puntje binnen te slepen. 4-1

Van Stefans partij op bord 1 weet ik slechts het resultaat. Mooi want over verliespartijen weid ik liever niet uit. 4-2

Ook van Tijmens partij heb ik weinig meegekregen, buiten dat het een typische ‘’Tijmenpartij’’ was. Als u niet op de hoogte bent van wat dat inhoudt wil ik u aanraden om meer wedstrijdverslagen te lezen. Deze term biedt namelijk genoeg stof om de partij uitvoerig te beschrijven zonder ook maar één zet ervan gezien te hebben. Ik zal het kort houden. Tijmen speelde een paar openingszetten. Speelde een paar lichte stukken eruit. Zette er vervolgens weer zoveel mogelijk terug op de onderste rij. Ging zijn stukken op een later moment vast wel weer een keer gebruiken. En won als een van de laatsten. 5-2

Als laatste was Etienne nog bezig. Naar verluidt stond hij al snel gewonnen maar hij kwam voor de time control toch in een moeilijke stelling terecht. Met een dreigende vrijpion en een fantastisch paard op e5 leek de stelling alsnog wel te winnen. Probleem was echter dat zwart wat tegenkansen had door eeuwig schaak te dreigen. Na de 40ste zet werd hier dan ook lang over nagedacht van beide kanten maar uiteindelijk kwam er dan toch een remise op het bord. 5½ – 2½

Zo gingen de punten mooi mee naar Veenendaal. Volgende keer staat er in Veenendaal een ontmoeting met Assen op het programma. Assen staat 2e met evenveel matchpunten en slechts één bordpuntje weer dan wij. Bij winst springen we daar dus overheen. Kampioen worden kan alleen nog op papier maar de laatste twee rondes winnen zou alsnog een mooie afsluiting van het seizoen zijn.

Matthijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *