Grote overwinning Veenendaal 2 op SMB 3 in laatste competitiewedstrijd

Jan van Laar beste speler in de Klasse 6B

Op zaterdag 1 april speelde Veenendaal 2 de laatste KNSB competitiewedstrijd van het seizoen 2022/2023. Thuis werd het tegen SMB 3 uit Nijmegen een overtuigende zege met maar liefst 7 -1. SMB 3 is een studententeam dat en-bloc lid is geworden van SMB om mee te doen aan de landelijke competitie. Vooraf een niet te onderschatten team, dat o.a. gelijk speelde tegen de latere kampioen Wageningen. Gelukkig konden wij over onze sterkste spelers beschikken.

De wedstrijd begon iets later omdat een deel van het Nijmeegse team te laat kwam. Toen bleek dat men ook nog met een speler te weinig naar Veenendaal gekomen was. Bord 2 bleef leeg en daardoor kwam Jan van Laar makkelijk aan zijn overwinning. Dit doet overigens niets af aan zijn bijzonder knappe prestatie. Met een score van 6 uit 6 werd Jan de beste speler in de klasse 6B. Van harte gefeliciteerd Jan!

We stonden dus direct al met 1–0 voor. Al vrij snel tekende Rens Wolters (fijn dat je mee wilde spelen, Rens) voor het tweede punt. Zijn opponent zag een matcombinatie (Pg5 – Df7) over het hoofd. Rens was zo blij dat hij na afloop alle spelers van Veenendaal 1 en 2 uitnodigde om ’s avonds met hem en bij hem thuis de overwinning te vieren. Klasse Rens, en bedankt.

Het derde punt werd binnengehaald door Gerard Bulthuis. Gerard won één, twee, drie pionnen. Zette de aanval op de koning in, en toen zijn tegenstander even vergat dat zijn dame ongedekt stond was het snel gebeurd.

Daarna ging de aandacht uit naar de gedegen spelende good-old Piet Anjema. Die liet het aanvalsgeweld van zijn jeugdige tegenstander rustig op zich afkomen; won een kwaliteit en vervolgens nog één; haalde de laatste dreigingen uit het spel en scoorde het vierde punt voor ons.

Maar toen ging Rob Leer de bietenbrug op. Hij had een mooie stelling opgebouwd en zijn tegenstander aardig vastgezet. Rob zag echter een penning over het hoofd. Dat kostte hem een kwaliteit en vanaf dat moment liep hij achter de feiten aan. Langzaam maar zeker werd Rob van het bord gespeeld.

De boeiendste partij van de middag was misschien wel de partij van Lodewijk Blom. Italiaanse opening en opeens een loperoffer op f7 van Lodewijk. Achteraf verkeerd, maar zijn tegenstander zag dezelfde zet over het hoofd als Lodewijk.  Vervolgens ontstond er een zeer boeiende partij met over en weer dreigingen, offers, tot zelfs een dame offer toe. Terecht door Lodewijk genegeerd, want anders had zijn tegenstander de partij met eeuwig schaak remise kunnen houden. Nu was de winst voor onze speler uit Amerongen.

Op bord 1 speelde Luuk de Man tegen hun sterkste speler die een rating had van 1887. Luuk speelde met zwart en stond lange tijd niet makkelijk, het initiatief lag bij zijn tegenstander. Uiteindelijk betaalde de keuze van Luuk om met twee lopers tegen twee paarden te spelen zich uit. Hij kon iets actiever spelen en drong zijn tegenstander langzaam maar zeker terug. En toen de vrijpion op de h-lijn van Luuk aan zijn opmars mocht beginnen, gaf zijn tegenstander terecht op.

Het wachten was nog op Lars Boere. Die kwam, volgens eigen zeggen, ronduit beroerd uit de opening. Maar zijn tegenstander wist niet hoe hij zijn positionele overwicht moest verzilveren, deed een paar zwakkere zetten en Lars nam het initiatief over en wist met zijn zege de eindstand op 7–1 te brengen.

Door deze overwinning zijn wij op de vierde plaats in onze klasse geëindigd. Vier wedstijden dik gewonnen, twee keer met 3,5-4,5 verloren tegen ongeveer even sterke tegenstanders, Wageningen en Winsterwijk, en één keer kansloos verloren tegen Het Kasteel. 

Dank aan onze invallers: Jan van der Sleen, Jaap-Hille van Beelen en Rens Wolters.

En dank aan Nico Bosman, de scheidsrechter op zaterdagmiddag. Altijd weer mooi om te zien dat binnen 5 minuten na de wedstrijd de uitslag al op Netstand staat.

-Kees van Heerikhuize

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *