Na 3 ronden nog 3 spelers met 100% score.

Door Kees van Heerikhuize

Na drie ronden zijn er nog maar drie spelers zonder puntverlies. Dat zijn Mees van Osch in de A-groep en Jaap-Hille van Beelen en Alexander Blom in de B-groep. De derde ronde gaf overigens veel strijd te zien. Van de 26 partijen eindigden er slechts twee in remise. Nog een aardig feitje is dat in de A-groep de zes sterkste spelers keurig in de volgorde van hun rating staan.

In de A-groep won Etienne Goudriaan vrij eenvoudig van Johan van den Brink. Of, zoals Johan na afloop zei: “Ik stond om vijf over acht al verloren.” Maar dat Etienne is vorm is, dat is zeker. Dat geldt ook voor Mees van Osch, die won van Erik van den Dikkenberg. De strijd tussen Tim Grutter en Yorick de Kruik ging heel lang gelijk op, totdat Yorick een klein foutje maakte. En dat moet je tegen de sterke Tim niet doen! De beide Veenendalers Joost Offringa en Matthijs van Doodeweerd hielden het op remise. Door zijn overwinning op Marnix Lukasse is Erik van Cappellen van zijn nul af. De langste partij van de avond was tussen Jan van Laar en Kasper Dokter. Kasper had het voordeel van een toren tegen een loper, maar Jan had zijn verdediging goed op orde. In de tijdnoodfase probeerde Kasper een doorbraak te forceren door een pion te offeren, maar zoals vaker in dit soort situaties, was het juist de tegenstander die profiteerde.

In de B-groep was de strijd tussen Lodewijk en Alexander Blom (geen familie) interessant. Beide spelers stonden nog op 100%. Weliswaar is de Amerongense Berg een paar meter hoger dan de Amersfoortse Berg, maar is deze partij gingen de bloemen naar de Amersfoortse Alexander Blom. In de andere topwedstrijd tegen Nerijus Jankovskis trok Jaap-Hille van Beelen op het eind de zege naar zich toe. Jammer dat hij, vanwege een korte vakantie in de USA, een paar bye’s moet opnemen. Jan van Ham en Cees Capteijns melden zich aan nadrukkelijk aan de top van de ranglijst door overwinningen op resp. Mathijs Möhlman en Frits Schweinsberg. Rens Wolters leverde een knappe prestatie door de sterke Edenaar Willem de Wilde op remise te houden. Heel fraai was de manier waarop Bert Hoogendoorn van zijn tegenstander Max Willemse wist te winnen. De koning van Max werd naar het midden van het bord verjaagd en daar door een toren met behulp van een pionnen schaakmat gezet. Tom Smit hield met twee pionnen minder heel lang stand tegen Stan Jacobs uit Druten, maar moest uiteindelijk toch het onderspit delven.

Tussen het schaken door staat menige schaker enige tijd in diep gepeins verzonken voor de puzzel van Gunie. Ziet de oplossing, vult het briefje met de oplossing in, legt het in de box, maar is vergeten zijn naam in te vullen……. Daar kan Gunie dus niets mee. Tot slot: de laatste wedstijd is om 23.50 uur aflopen en om 23.51 uur staat de stand al op de site van het Open Veens. Hulde!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *