Een zwarte zaterdag in oktober

Het streven om dit seizoen van elke KNSB wedstrijd een verslag van Veenendaal 2 te gaan schrijven werd meteen op de proef gesteld. Hoewel verliezen er toch echt bij hoort was het toch wat minder motiverend om erover een verslag te maken. De statistieken tegen Winterwijk spraken voor Veenendaal niet in het voordeel, slechts een 4-4 als beste resultaat in mei 2022 in de laatste drie ontmoetingen. Echter in het verleden behaalde resultaten….

Arjen Loonstra op bord 1 was als eerste klaar. Na een vlotte afruil van nagenoeg alles wat op het bord aanwezig was hielden beide spelers naast de koningen slechts een vijftal pionnen over. Omdat de pionnenstructuur bij Arjen iets beter was werd een initieel remiseaanbod afgeslagen. Toen beide spelers echter een pion wisten te promoveren tot dame kwam het als nog tot een halvering van het punt 0,5-0,5

De exacte volgorde van de daaropvolgende punten zijn me ontgaan, maar op redelijk korte termijn greep Veenendaal op verschillende borden de 2e prijs. Bij Jan van Laar op bord 3 kregen beide spelers een dame en toren in de stelling van de tegenstander. Echter was de situatie voor Jan daarbij een stuk minder gunstig en niet veel later kon hij opgeven. 1,5-0,5

Piet Anjema had zich inmiddels fors verrekend. Op een nog redelijk vol bord (7) waarin Piet een betere stelling had werd een kwaliteit geofferd, maar dit bleek helaas zonder resultaat. Hoewel hij nog enkele zetten probeerde de stelling te redden zou de tegenstander met een paard meer op het bord de achterstand alleen maar verder vergroten. 2,5-0,5

Op het achtste bord speelde Lodewijk Blom al gauw met een pion minder dan zijn tegenstander. Een worsteling volgde, maar telkens liep Lodewijk achter de feiten aan. Na het verlies van een kwaliteit was ook hier de stelling onhoudbaar. 3,5-0,5

Gezien de situatie was het op de overige borden alles of niets. Maar bij Jan van der Sleen (bord 4) was de stelling inmiddels al minder rooskleurig dan deze eerder de middag eruit had gezien. In een eindspel met torens, pionnen en ongelijke lopers wist zijn tegenstander het voordeel te behalen en was voor Veenendaal het doek gevallen. 4,5-0,5

Ondertussen had Gerard Bulthuis achter het 6e bord de mouwen al opgestroopt en een eerder remiseaanbod afgeslagen. Dit bleek geheel terecht te zijn gezien de stelling, de tegenstander stond vol onder druk en had zijn lopers in een hoek van het bord achter wat pionnen verscholen terwijl Gerards lopers vol op de koningstelling uitkeken. Door de speler van Winterswijk werd er nog een wanhopig torenoffer gebracht, maar Gerard had het juiste antwoord en sleepte een vol punt binnen. 4,5-1,5

Ook Gunie du Chatinier had eerder op de middag al de ernst van de situatie voor Veenendaal ingezien en was op bord 2 een alles of niets stelling aangegaan. Dit vroeg zeker het nodige denkwerk maar bleek uiteindelijk zijn vruchten af te werpen. De genadeslag is vanwege m’n eigen partij me helaas wel even ontgaan. 4,5-2,5

Ik had zelf inmiddels al een tweetal aanbiedingen voor remise op bord 5 afgeslagen. In een partij waarin ik op de 26e zet al een mooie vrijpion had gekregen vond ik dat ik er beter voor stond en speelde ik door. De computer vond echter dat ik op zet 16 de winnende voorzetting miste (in plaats van Ld4 moest ik c5 spelen) en dat ik de rest van de partij ook niet meer in de buurt van een significant voordeel ben gekomen. Toch zag het er lange tijd voor wit prima uit en vond ik dat ik er beter voor stond. Na bijna 5 uur spelen in een inmiddels verder verlaten zaal bleek echter dat de vrijpion het niet zou gaan halen en was een remise als nog het resultaat. 5-3

Al met al een spannende middag met uiteindelijk te weinig punten. Gelukkig hadden we een lange terugreis voor de boeg om er nog eens goed over na te denken..

Jaap-Hille

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *