SOS Competitie V.S.V. 1 – V.S.V. 2

Bord 1

Op 5 oktober 2023 stond voor het gepromoveerde tweede team de eerste wedstrijd in de tweede klasse SOS op de agenda. Tegenstander was ons eigen eerste team, dat zich vorig seizoen keurig in de tweede klasse wist te handhaven. Als ik me het goed herinner, was de laatste keer dat er twee teams van Veenendaal in de externe competitie tegen elkaar speelden, zo’n 20 jaar geleden, toen nog in de OSBO-competitie en met 8-tallen. Wat ook al een aantal jaren geleden is, is dat ik tegen Erik heb gespeeld. In de interne competitie was hij voor mij steeds een maatje te groot. Er zit tussen ondergetekende en Erik – na al die jaren – nog steeds een groot rating-gat. Dan kun je twee dingen doen: 1. je speelt een riskante opening met als risico dat je snel verliest, of 2. je probeert het zo lang mogelijk vol te houden. Zelf koos ik voor het laatste. In de opening dacht ik dat een vroeg Pf3 van wit, vanwege een zwarte pionzet naar veld e4, niet kon. Toen ik dat thuis in het boekje opzocht, bleek deze paardzet wel degelijk te kunnen (en theorie te zijn) en is de eerder genoemde pionzet gewoon niet goed. Ik deed dus wat anders en zoals het nu ging kreeg Erik veel ruimte. Met als resultaat dat bijna al zijn stukken vrij snel mijn stelling binnenkwamen. Het resultaat was, net als vele jaren geleden, een nederlaag

Bord 2

Verslag van de schaakpartij van Pim Dik met wit en Jan van Ham met zwart van 5 oktober 2023. Het was de eerste ronde van de externe competitie. De teams van Veenendaal 1 en Veenendaal 2 kwamen tegen elkaar uit. Pim en Jan speelden aan bord 2.    Pim opende de partij met f4. Er volgde een rustige ontwikkeling van de eigen stukken. Wij hielden elkaar in evenwicht. Na 27 zetten was een kritieke stelling ontstaan. Pim speelde g4 waarna ik met paard op d5 de pion op f4 sloeg. Wit sloeg met de dame de toren op d8. Ik sloeg met het paard dat op f4 stond, de pion op h3 met schaak. De koning ging naar g2. Hierna sloeg zwart met de toren op f8 de dame op d8. Vervolgens sloeg wit met de toren op d1 de toren op d8 met schaak. Ik speelde de koning naar f7.  Er was een ingewikkelde stelling ontstaan waarin wit 2 torens en een loper mét aanvalskansen had. Zwart had een dame en een paard en 2 extra pionnen. Zwart had ook aanvalskansen. Maar het zou zeker zo kunnen zijn dat wit de betere stelling had. Door een toeval won zwart na nog enkele zetten deze partij. Het was een spannende partij, de stelling was open, er werd over het hele bord gestreden. Een volgende keer ben ik weer de verliezende partij.   

Bord 3

Ron speelde tegen Jan van der Sleen, een stevige tegenstander. De strijd ging lang ongeveer gelijk op, Jan kreeg wat meer aanvalskansen maar Ron verdedigde zich goed en kreeg geleidelijk aan wat tegenaanval. Op een bepaald moment dreigde Ron zelfs een ‘mat achter de paaltjes’ te kunnen geven. Jan had dat zeker wel gezien en dacht dat te kunnen pareren door zijn dame op de lijn van Rons dame te zetten. Hij had echter over het hoofd gezien dat een simpel loperzetje van Ron de damelijn blokkeerde en tegelijk het schaak(mat) gaf. Beide spelers waren verbaasd dat de partij plotseling eindigde maar ons team haalde zo wel een punt binnen dat alleen net niet genoeg bleek te zijn.

Bord 4

Geen verslag ontvangen. Deze partij blijft dus een groot mysterie.

Bord 5

Onze eerste wedstrijd was ‘uit’ tegen VSV 1, altijd een moeilijke tegenstander. Op bord 5 kreeg ik (Rob) van Nico een Pirc voorgeschoteld. Tot zet 18 ging het gelijk op maar na met 2 mindere zetten kwam de witte stelling zwaar onder druk te staan. Op zet 21 kreeg wit echter nog de mogelijkheid om met pion c2 > c3 de stelling weer in evenwicht te brengen. Maar deze zet miste ik en dacht toen de boel met g4 open te kunnen breken. Nico had daar een andere kijk op en na 6 zetten haalde hij verdiend het punt binnen.

Bord 6

Mij viel de eer te beurt om tegen Lodewijk te spelen. Aangezien hij een hogere elo rating heeft dan ik had ik mij voorgenomen een verdedigende stelling in te nemen en hem daarmee uit te nodigen door die verdediging heen t6e komen. Ik wist mijn stukken naar mijn idee goed neer te zetten, maar ik kwam wel wat gedrongen te staan. Het duurde tot even na tienen, maar toen vond Lodewijk een zwak plekje in mijn stelling en buitte dat knap uit. Ik verloor een stuk, probeerde nog wat leuks uit te halen, maar Lodewijk had alles goed in de gaten en ik kon om kwart over 10 opgeven.

Ricus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *