Kleine nederlaag Veenendaal 3

Op zaterdag 4 november speelde Veenendaal 3 de tweede competitiewedstrijd van het seizoen. Dit keer thuis tegen OSV 3 uit Oss. Het was druk, want ook Veenendaal 1 en 2 speelden thuis (maar wel koud) in gebouw Maranatha aan de Prins Bernhardlaan.

Iets over 12.00 uur gaf arbiter Nico Bosman (Smartphones en  Smartwatches uit!) het sein om te beginnen. Het eerste half uur kon ik de wedstrijden nog aardig volgen. Johan en Rens kwamen goed uit de opening, Jan en Joas wat minder. Toen bleek dat er door een misverstand bij Veenendaal 2 een speler minder was. In overleg met Jaap-Hille, de teamleider van 2, ben ik  daar toen ingevallen. Daardoor slechts een summier verslag.

Johan van de Brink, gaf als kopman het goede voorbeeld. Hij won eenvoudig, mede omdat volgens Johan de tegenstander een beetje meewerkte. Daarna moesten we helaas twee nullen noteren; de partijen van Jan en Joas gingen verloren. Maar verder stond het zo slecht nog niet: Rens, Yassine en Marc hadden voordeel en Max en Diet stonden gelijk.

Helaas werd Max verrast door een inval met de dame op de achtste lijn, hij verloor een toren en moest al snel opgeven. Yassine had geen echt plan en deed een paar overbodige zetten, waardoor de tegenstander het initiatief naar zich toe kon trekken en de partij in zijn voordeel kon beslissen. Tussenstand 1- 4. Toen won Rens zijn partij en daarna wist de rustig spelende Diet het eindspel in zijn voordeel te beslissen. 3 – 4.

Marc had een op het oog dodelijke aanval op de koning van zijn tegenstander. Maar wat er precies misging weet ik ook niet. Ineens vlogen de stukken van tafel en bleef er een eindspel over met een paard en 6 pionnen voor Marc en een toren, loper en 3 pionnen voor zijn tegenstander. Na nog meer dan een uur moedig gestreden te hebben, moest Marc capituleren. In plaats van 4 -4 werd het dus een nederlaag met 3 – 5.

Tot slot een waar woord van onze kopman en mentor voor de (jonge) spelers. “Sommige van ons moeten nog leren dat er een paar cruciale momenten in een partij zijn, waarop je rustig wat langer na mag denken. Ik heb een paar partijen gezien, waar dat wellicht het verschil tussen winst en verlies had kunnen betekenen”. Die les nemen we ter harte, Johan.

-Kees van Heerikhuize

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *