Amersfoort 4 – V.S.V. 2

Bord 1

Op het eerste bord kreeg ik een Berlijnse verdediging te verduren. De partij die slechts 25 zetten duurde was doorlopend voorzien van penningen en dreigingen van aftrekaanvallen van beide spelers. Een vergissing op zet 8 (Pxe5 in plaats van Txe5) bracht me even in paniek, maar de computer vond achteraf dat ik toch wel de beste zet had gedaan en m’n berekening voor Txe5 gewoon niet goed genoeg was. Nadat de 1-4 genoteerd werd en de speelzaal verder verlaten was heb ik in een licht actievere stelling voor wit remise aangeboden. Gezien de gespeelde partij een prima uitslag.

Jaap- Hille van Beelen

Bord 2

Van alle tegenstanders vandaag had die van mij, Chris Roelandt, de hoogste rating. Dat heb ik weer! We gingen welgemoed van start met een wat rommelige opening waarin ik met zwart plotseling een combinatie zag waarmee ik een pion kon winnen. Dat gaf moed en ik kreeg een mooie aanval over de b-lijn. Daar heb ik niet de beste voortzetting gekozen want ik moest mijn pluspion weer prijsgeven en zag 2 oprukkende pionnen op de a en b-lijn op me af komen. Door een loper te offeren voor die 2 pionnen kreeg ik ineens vrij spel op de andere vleugel en de witte koning, die nog verwikkeld was in de vorige actie, kon niet meer op tijd terug komen. Mijn tegenstander zag dat het voor hem hopeloos was en gaf het op. Ondertussen kwamen er goede signalen van de overige borden en leek een overwinning aanstaande.

Ron Eveleens

Bord 3

Vrijdag 1 december stond voor het tweede team de uitwedstrijd tegen het 

4e team van Amersfoort op de agenda. Deze wedstrijd mocht ik het op het 3e bord proberen. De tegenstander was een bekende voor schrijver dezes: Mathijs Möhlmann. Exact een half jaar geleden (1 juni) speelden we in het Open Veens ook tegen elkaar. Toen liet ik hem glippen en verloor nog. Dit keer was er voor Mathijs de kans om dit kunststukje te herhalen; voor mij de gelegenheid om sportief revanche te nemen. Net als een half jaar geleden – toen ik ook met wit speelde – verscheen dezelfde opening op het bord. Wit had in deze partij wat meer ruimte op de damevleugel, terwijl zwart het van een aanval op de koningsvleugel moest hebben. Die aanval  kon ik zonder al te veel problemen pareren. Dingen werden concreet toen Mathijs – door zijn loper naar d3 te sturen –  misgreep. De aangevallen toren kwam met tempowinst zijn stelling binnen (aanval op de dame). Op de volgende zet nam ik een pion mee, waardoor er ineens mat-dreigingen voor me in de stelling kwamen. Na loper- en even later een toren-ruil beëindigde ik de partij door met dame en toren mat te geven.

Gerard Bulthuis

Bord 4

Van deze partij is helaas geen verslag gemaakt.

Bord 5

Voor het tweede keer dit seizoen mocht ik invallen bij Veenendaal 2. Op bord 5 mocht ik in Amersfoort met wit aantreden. Na een opening met d4 volgde een middenspel waar mijn tegenstander en ik de stukken konden gaan neerzetten. Onderweg werd er hier een daar een stuk of pion geruild. Dit leverde volgens mij ons beide niet echt een voordeel op. Dus ik dacht dat de partij richting remise ging. Maar niets bleek minder waar. Want na een paar slordige zetten van mijn tegenstander en uiteindelijk het echt verkeerd spelen van een loper kon ik met mijn paard zowel zijn dame als twee torens aanvallen(octopus). Hierdoor verloor mijn tegenstander dus een kwaliteit. Na nog een zet of 10-15 te hebben doorgespeeld had ik twee torens met daarachter mijn dame op een mooie open e- lijn staan. Hij had daartegen alleen een Dame met een toren erachter op de d-lijn. Met het bereiken van deze stelling hield mijn tegenstander het voor gezien en gaf hij op. Wat hij voor de hele speelzaal hoorbaar deed.  Eerste punt voor Veenendaal 2 was binnen. 

Jan Doornenbal

Bord 6

Het ging zeer goed en ben erg tevreden, mede door de resultaat maar ook dat het eigenlijk best laat was! Een gelijkspel was volledig verdient en dus een uitstekend resultaat voor mij!

Joas Meijer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *