Veenendaal 2 – De Rode Loper 3

Bord 1

Donderdag 18 januari mochten we het opnemen tegen koploper in onze poule (Rode Loper).

Zelf had ik hun sterkste speler getroffen. Lange tijd ging het gelijk op. Op een moment deed een pion in de aanbieding. Na lang nadenken heb ik pion genomen, maar dat bleek niet goed: Ik had gezien dat wit met paard en toren een dreiging had tegen veld f7. Maar dat dit met een paardoffer gepaard ging, had ik niet zien aankomen. Mijn stelling stortte direct als een kaartenhuis in elkaar en kon een paar zetten later opgeven.

Gerard Bulthuis

Bord 2

Verslag van mijn schaakpartij tegen Laurens Pollman van 18 januari 2024 in de SOS-competitie.

Op 18 januari 2024 speelde het team van VSV2 voor de SOS-competitie tegen het team van De Rode Loper 3 uit Utrecht. Ik zat met zwart aan bord 3 en ik speelde tegen Laurens Pollman. De eerste vijf zetten gingen als volgt: e4, c5, Pc3, Pc6, f4, d6, Pf3, e6, Lc4, Pf6. De loper op c4 werd enkele zetten later geruild tegen de loper op d7. Daarna zette ik een paard op veld d4. Dit paard werd geruild waarna ik een pion op d4 kreeg. Deze pion werd aangevallen. Ik kon de pion alleen behouden door e6-e5 te spelen. Ik had een lelijke pionformatie gekregen, te weten d6, e5 en d4. Weer enkele zetten later plaatste ik mijn andere paard op veld e3 (via veld g4). Het paard werd immers gedekt door d4. Ik verjoeg daarmee de toren op f1. Het paard werd vervolgens door het witte paard aangevallen. Ik ruilde op f1, waarna wit torens op velden f1 en f2 had. Hierna had ik een gedrukte stelling. Wit had aanvalskansen op de koningsvleugel, maar hij had ook een pionnenmeerderheid op de damevleugel. Ik speelde vervolgens op zet 26 f7-f5 hetgeen een grote fout was. Ik verloor een pion en mijn koningsvleugel lag open. Daarna heb ik nog tot zet 42 doorgespeeld, maar Laurens Pollman gaf geen krimp. Bij zet 42 heb ik opgegeven.

Het was een spannende partij. Wij hebben ruim 3 uur geschaakt. Er moest veel worden gerekend. Nu ik de partij nog eens heb nagespeeld, is mijn conclusie dat ik niet echt vertrouwd was met de openingskeus van wit en dat ik op zet 26 in een minder goede stelling was beland. En op zet 26 maakte ik een duidelijke fout. Het was een genoegen om te schaken. Het spijt mij dat ik niet beter heb gepresteerd.

Jan van Ham

Bord 3

Na een door mij meer gebruikte opening met d4 Pf6 f4 reageerde mijn tegenstander met b6 om vervolgens Lb7 te spelen. Meestal is de 2e zet van zwart een andere. Na de wel meer voorkomende chaos zag ik de opsluiting van een loper over het hoofd, maar kon wel een paard veroveren. Mijn pion op c 2 werd door de pion die de loper had geslagen bedreigd en ook door de zwarte dame, terwijl mijn koning op c1 stond. Dus c2 maar naar voren. De aanval op mijn stelling ging door en ik probeerde het aan de andere kant met een aanval op de zwarte koning. Na dameruil kon ik op g7 schaak geven, kreeg later toren g 8 tegenover me en zette toen te snel de andere toren op g1, maar zwart kon een loper tussen mijn torens plaatsen. Ik heb de toren afgeruild, maar had achteraf beter kunnen uitwijken, want met allebei 1 toren en 1 loper was een pion achterstand beslissend. Uiteindelijk raakte ik mijn toren kwijt en gaf op. Nu maar een beter antwoord verzinnen op d4-Pf6-f4-b6.

Jaap van Beelen

Bord 4

Ik speelde met wit op bord 4 en kreeg de Hollandse verdediging tegen. Mijn tegenstander speelde bedachtzaam en kreeg wat aanval, maar verbruikte ook nogal veel tijd. Langzaamaan kwam ik onder de druk uit en kon een leuke tegenaanval opbouwen. De tegenstander had nog een eeuwig schaak kunnen forceren maar ging er blijkbaar vanuit dat hij nog steeds winstkansen had. In tijdnood deed hij wat mindere zetten en plotseling kon ik met pionnen op a- en d-lijn doorlopen. Het lukte mij om de overgebleven torens te ruilen en een koning in zijn eentje kan dan promotie van een van de twee pionnen niet verhinderen. Wel als laatste klaar, maar tenminste de eer nog gered voor ons team.

Ron Eveleens

Bord 5

Rob met zwart (bord 5) liet dame ruil toe op zet 5 en kreeg na rustig spel controle over het centrum. Remise voorstel op zet 19 werd afgewezen. Rond zet 26 probeerde ik, na lang denken, de stelling met de tussen zet e5 open te breken. Wit ruilde vervolgens rustig af en veroverde met een listig zetje met paard een pionnetje. Daarbij kwam het witte paard sterk in het centrum te staan en had twee mogelijke vorkjes voorhanden. Zwart probeerde er nog wat van te maken ten koste van kwaliteit verlies. Wit drukte secuur door en won nog een stuk en op het moment zijn pion kon promoveren viel zwarts vlag.

Rob Leer

Bord 6

Mijn partij begon heel rustig. Er werd wat geruild en vervolgens gebeurde er vrij weinig. In het middenspel ruilden we weer wat stukken en mijn tegenstander ging veel tijd verbruiken. Toen hij in tijdnood kwam had ik nog 20 minuten en die gebruikte ik om een paard weg te geven. Ik kon nog een poosje tegenstand bieden, maar toen mijn tegenstander de dame en mijn loper afruilde had hij zijn koning precies op het goede veld neergezet en dreigde hij mijn c pion te veroveren, waarna promotie geen probleem meer werd en de tijdnood ook niet. Met allebei nog een minuut of 3 kon ik, als laatste, om kwart voor 12 opgeven.

Ricus Goossens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *