V.S.V. 2 – Hoogland 2

Bord 1

Donderdag 1 februari jl. stond de inhaalwedstrijd tegen Hoogland op de agenda. Voor mij drukke tijden, want de zaterdag erna had ik ook een wedstrijd voor de KNSB-competitie in de agenda staan.

Terugbladerend in mijn notatieboekje kwam ik erachter dat ik deze opening al een keer eerder op het bord heb gehad.  Dat was in de laatste ronde van het vorig seizoen in de KNSB-competitie. Met een Le3 van wit en even later Pd4 van zwart weken we af van die partij. Lange tijd bleef het gelijk staan, maar in plaats van mijn paard actief neer te zetten, trok ik het terug in de verdediging, met als doel om het zwakste punt van stelling te verdedigen. Helpen deed dit niet, want de tegenstander deed een paard in de aanbieding. Dat paard werd geslagen en dat was niet goed: nu ging het mat in 3. Schrale troost was – ook als ik het paard niet had geslagen – het ook mis gegaan.

Gerard Bulthuis

Bord 2

Met een rating verschil van ca 150 beloofde het voor mij een pittige partij worden. Tien zetten na de opening, na afruil van paard en pion, stond zwart sterker in het centrum. Mijn pionnen stonden nog vrij passief. Een lastige loper op a6 verjoeg toren op f1. Met de andere loper werd de toren nogmaals aangevallen, maar ik wist dit te pareren.. Na afruil zwarte lopers kreeg ik ruimte. Zwart wilde met de dame a5 en c5 verdedigen, maar dat ging niet samen. Met b4 viel ik beide pionnen aan. Na pionnenruil kreeg ik een vrijpion op a4 een oprukkend paard op b4 met aanval op een loper. Loper opzij, paard liep door naar c6, viel dame en toren aan, wat eindigde in torenruil en daarna een aanval op mijn paard. Met e4xd5 beschermde ik het paard. Zwart sloeg op d5 met zijn loper (beter was m.i. eerst met zijn paard), na ruiling lopers zette ik mijn toren op c1 om het paard te beschermen. Het werd tijd voor de pion op a om op te rukken. Zwarte zette zijn toren op a8, maar met Db5 had ik een leuke aanval gekregen en kwam zwart steeds meer in de knel te zitten. Twee zetten later viel ik met Db7, beschermd door a6 de dame op c7 en de toren op a8 tegelijk aan. Het werd afruilen, maar daarmee kwam de pion op b7, ging promoveren en zwart kon alleen nog maar de toren opofferen. Daarna was het met toren en paard de koningsstelling slopen al probeerde zwart er nog iets van te maken, maar na tien zetten gaf hij op.

Jaap van Beelen

Bord 3

Verslag van mijn schaakpartij tegen Jan Snijders van donderdag 1 februari 2024 in de SOS-competitie

Op 1 februari 2024 speelde ik met de zwarte stukken aan bord 3 tegen Jan Snijders van Schaakvereniging Hoogland. De witspeler opende met d4. Op zet 4 speelde hij f2-f4. Ik zette mijn lopers op de velden g7 en b7. Wit speelde het paard van de damevleugel naar d2 en zette de dameloper op veld b2. Er kwam gaandeweg een stelling op het bord waarin wit een open f-lijn had met lopers op de velden b2 en d3. Ik had een open c-lijn en ik had kansen in het stukkenspel; met name kansen met de dame, een paard op veld d6 en een loper op h6 en mogelijk de toren op f8. Helaas benutte ik mijn kansen niet. Nadat er stukkenruil had plaats gevonden, oefende wit nog steeds druk uit op mijn stelling via de f-lijn en via de loper die inmiddels op veld a3 stond. Ik kwam een pion achter te staan. Ik veroverde die pion terug, maar dat ging ten koste van mijn stelling. De witspeler kreeg vergevorderde pionnen op de d- en e-lijn. Ik kon promotie of mat niet meer voorkomen. Ik gaf de partij op en feliciteerde de witspeler.

Jan van Ham

Bord 4

Ik speelde met wit tegen Maus Beurskens van Hoogland en koos de opzet van het London System. Het lukte om de h-pion te laten oprukken naar h5 en die werd heel vervelend voor zwart. Ondertussen viel de tegenstander aan met de pionnen op de damevleugel, maar werd daar niet echt gevaarlijk. De partij duurde lang, de tegenstander raakte in tijdnood en ik kon mijn aanval goed doorzetten. Ik kwam erachter dat ik 1½ punt uit deze partij zou moeten scoren om nog een wedstrijdpunt voor het team te behalen, dat is niet gelukt. Wel kon ik de partij na lange strijd tot winst brengen en haalde daar ondanks de nederlaag van het team toch nog wat tevredenheid uit.

Ron Eveleens

Bord 5

Op bord 5 kreeg ik (Rob) na afruil van de dames op zet 5 een gelijke stelling op het bord. Wit koos voor rustig spel en ik besloot dit te volgen. In mijn vorige twee partijen in de SOS competitie verloor ik, ook met zwart, na verkeerde inschatting van de stelling in het middenspel beide partijen. Na stukkenruil over en weer stonden wits dubbel pionnen op e3 en e4 tegenover de dubbel pionnen van zwart op e6 en e5 met daarnaast de open d en f lijnen. Met allebei nog een toren op het bord was er niet veel meer mogelijk ( bleek achteraf ook uit de analyse) en werd het punt gedeeld.

Rob Leer

Bord 6

Ik speelde op bord 6 met wit tegen Henk van Diermen een uitermate boeiende en spannende partij. Het begin was veelbelovend. Na een London-achtige opening wist ik via Pc3 – Pb5 – Pc7 de toren van mijn tegenstander op a8 te veroveren. Zijn compensatie was mijn witte loper op d3. Volgens de computer stond ik tien zelfs iets beter. 

Maar mijn tegenstander trok direct ten aanval en gaf mij geen gelegenheid het eenzame paard weer in het spel te betrekken.  Hij ruilde de dames, controleerde met zijn lichte stukken het centrum en pakte een pionnetje mee. En toen uiteindelijk mijn eenzame paard in de strijd viel, was er van mijn voordeel niets meer over. Iets tegen elf uur, met mijn klok op vallen moest ik Henk feliciteren. Het was slechts een schrale troost dat hij zei, dat ik hem een zware avond bezorgd had.

Kees van Heerikhuize

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *