De Cirkel 2 – V.S.V. 2

Bord 1

Helaas geen verslag.

Bord 2

Helaas geen verslag.

Bord 3

Ik speelde op bord 3 met wit tegen Egbert Aalbers, een sterke tegenstander. De strijd ging ongeveer gelijk op, ik kreeg wat voordeel maar raakte dat ook weer kwijt. Toen kwam er een grote afruil en nadat de rook was opgetrokken hadden we beiden nog een toren en 6 pionnen. Op de koningsvleugel 4 van zwart tegen 3 van mij en op de damevleugel twee van mij tegen 1 van de tegenstander. De koningen stonden ongeveer in het midden. Ik heb zitten peinzen of er met die 2 tegen 1 een vrije doorgang was te forceren maar dat zat er volgens mij niet in. Analyse de volgende dag gaf dat ook aan. Ik maakte een snel rondje langs de overige borden en zag op dat moment gunstige of gelijke stellingen voor Veenendaal. Om geen onnodig risico te lopen en gezien de stand op dat moment (2-0 voor ons) bood ik remise aan, hetgeen werd geaccepteerd.

Ron Eveleens

Bord 4

In mijn partij speelde ik een dubieuze variant van het Russisch. Ik wist direct een goede aanval op te zetten tegen f2. Mijn tegenstander rokeerde wat hij niet mocht doen door Dh4. Hierdoor kon ik slaan op f2, met aftrekschaak. Alhoewel we nog maar op zet 8 zaten dacht ik dat het een slim idee was, om alvast de helft van mijn tijd te gaan gebruiken hier. Na zet 12 had ik geen tijd meer over, maar had ik al wel gewonnen.

Harm Evers

Bord 5

Na de eerste zetten e4 en e5 wilde ik Pf3 spelen maar had tot mijn verbazing de loper tussen de vingers en heb die maar op c4 gezet. Enkele zetten later gaf zwart mij de mogelijkheid na de 7de zet een pion op e6 te winnen. Leek mij verstandig dit goed door te rekenen daar ik mijn actie met de loper naar c4 nog in het hoofd had. Pion gepakt en verder de partij rustig opgebouwd. Zwart werd langzaamaan in de verdediging gedrukt. Op mijn 16de zet had zwart uit de verdrukking kunnen komen maar zag dit niet ( ik trouwens ook niet!) Heb daarna veel tijd gebruikt om mijn voordeel vast te houden. Met een switch van de witte dame van b3 naar h3 werd de aanval voorbereid op zwarts stelling. Met de oprukkende g pion en uiteindelijk een loper offer op h6 werd de partij na 23 zetten beslist.

Rob Leer

Bord 6

Ik speelde met zwart mijn favoriete opening. Na 14 zetten maakte mijn tegenstander een fout waardoor ik een loper kon slaan terwijl hij daarvoor een pion terug kreeg. Gedurende de partij kon ik dit voordeel uitwerken door nog een tweetal pionnen te winnen. Daarna ging ik met mijn e-pion op voor promotie. Uiteraard werd deze pion aangevallen en vervolgens koos ik het verkeerde stuk op de pion te verdedigen. Het resultaat was dat mijn stelling na enkele zetten geheel stuk was met zowel links als rechts twee vijandige pionnen. Ik kon niets anders meer dan opgeven.

Diet Kieviet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *