V.S.V. 2 – En Passant 3

Bord 1

Donderdag 11 april was de eerste wedstrijd van een tweeluik tegen En Passant: deze avond kregen we hun derde team op bezoek. Volgende maand mogen we aantreden tegen hun vierde team (in Bunschoten).

Deze keer mocht ik het weer eens met zwart proberen. Deze keer kwam er een Siciliaan op het bord: een opening waarin je door verwisseling van zetten in verschillende varianten terecht kunt komen. Vanaf mijn 4e zet kon het meerdere kanten op. Welke variant het uiteindelijk geworden is, laat ik in het midden. 

Zoals het ging, kwam ik prima uit de opening. Gaandeweg de partij kreeg ik het gevoel dat ik niet erg onder druk gezet werd. Maar het kan ook door mijn eigen spel zijn dat ik vele witte plannen wist te verhinderen. 

Nadat er een paar lichte stukken waren geruild, probeerde ik de dames te ruilen: na dameruil zou ik een iets prettiger stelling hebben gehad. Maar mijn tegenstander ging niet op dameruil in. 

Toen dameruil voorlopig niet meer mogelijk was, bood mijn tegenstander remise aan. Er was een stelling ontstaan waarbij degene die ging forceren het nakijken zou hebben. Mijn tegenstander zou dit zeker niet doen, want zijn team stond met 3-2 voor. Na ampel beraad mocht ik het aanbod aannemen.

Gerard Bulthuis

Bord 2

Op 11 april 2024 speelde ons team, het team van VSV 2, in de SOS-competitie tegen het team van schaakvereniging En Passant 3. Het was een thuiswedstrijd. Ik speelde met de witte stukken aan bord 2 tegen Sjoerd Koelewijn.

Hoewel ik naar mijn gevoel de nodige kansen op een overwinning had, lukte het mij niet om door de taaie verdediging van Sjoerd heen te breken. Aan het einde van deze partij die 43 zetten duurde, slaagde de zwartspeler er in om de a-pion tot dame te promoveren. Dat was voor mij het moment om op te geven.

Ik opende de partij met de damepion. De zwartspeler ontwikkelde rustig en hij plaatste een loper op veld b7. Er kwam een behoorlijk gesloten stelling op het bord. Daar houd ik niet zo van. Ik opende de stelling door de f-ion op te spelen en door de pion op e5 te slaan. Er kwam een stelling op het bord waarin ik vermoedelijk reële aanvalskansen had. Ik benutte die kansen niet. Ik Had geen duidelijk plan. De zwartspeler verdedigde secuur, hij kreeg een vrijpion op de a-lijn, slaagde erin te die pion tot dame te promoveren en won zoals gezegd de partij.

Toch een mooie schaakpartij. Jammer voor ons team dat ik verloren heb. En hopelijk is het een les om het volgende keer beter te doen.

Jan van Ham

Bord 3

Over deze partij kan ik kort zijn. Het leek na opening e4 e5 allemaal wat rustig te verlopen totdat de druk op mijn stelling steeds groter werd, wit een paard offerde om mijn koningsvleugel open te breken en ik de juiste verdediging niet wist te vinden.

Met twee torens tegenover dame en toren hield ik het nog wel even uit, maar ik kon geen list verzinnen om de overmacht te keren. Uiteindelijk opgegeven toen een pion ver op weg was om een tweede witte dame op het spel te krijgen. Het was tijd om op te geven.

Jaap van Beelen

Bord 4

Met wit de opening rustig opgezet . Een 4 paarden spel met loper op c4 gedekt door d3. Met paard van c6 naar a5 wilde zwart de loper terug te dringen. Na d6 gevolgd door rokade van wit sloeg zwart de loper op c4 gevolgd door dxc4. C4 later gedekt met b3 en loper c1 naar veld b2 met veld g7 in het vizier. Leek mij een sterk bastion. Zwart begon echter op de dame vleugel een aan val op te bouwen. Zwarts pionnen a, b en c werden naar voren gestuurd. Zwart dacht met paard wits c pion -inmiddels – op c5 te kunnen winnen maar zag een zet van een wit paard over het hoofd die pion e5 verschalkte. Na zwarts 0-0-0 werd een nieuwe aanval opgezet door Lf6 te spelen. Door nu Lb2 x f6 te spelen werd de g lijn geopend en werden de torens in stelling gebracht. T’s op g8 en op g6. Zag er dreigend uit, maar ik had gezien dat met een Paard vorkje, wit zich makkelijk kon bevrijden. Schaak op e7 en toen naar keuze P xTg6 of xTg8. Wit snoepte nog een pionnetje mee. Had inmiddels veel tijd gebruikt terwijl zwart er nog ruim inzat en weer in de aanval ging. Zag er in eerste instantie dreigend uit. Uiteindelijk kon wit de aanval afslaan door de kwaliteit terug te geven en zwart een lastige pionnen stelling te bezorgen. Mijn dame stond heel gunstig echter de klok gaf nog maar enkele minuten. Het lukte wit nog een mat aanval op te zetten. Zwart verdedigde secuur en ik dacht dan maar geforceerd dames afruilen om in een eindspel met pionnen op goede velden te komen. Zwart wilde de dames niet ruilen en dacht wits c2 pion te kunnen winnen om beter het eindspel in te kunnen gaan. Deze pion was echter ‘vergiftigd’ en met Tc1 gedekt door dame op e3 gaf zwart na lang denken op.

Rob Leer

Bord 5

Helaas geen verslag aangeleverd.

Jan Doornenbal

Bord 6

In de sos competitie speelden wij op 11 april tegen en passant 2 en ik mocht bord 6 bevolken. Nadat we rustig geopend hadden ( ik speelde met wit d4 ) kreeg ik een klein voordeeltje doordat ik de controle over de open d lijn kreeg en mijn tegenstander er niet in slaagde het paard van b 8 te ontwikkelen. Het leverde mij een pion op en mijn tegenstander moest voortdurend alert zijn op mat achter de paaltjes. Ik kreeg de kans om een kwaliteit te winnen en daarna won ik een stuk, wat heel prettig speelde. Doordat mijn tegenstander dameruil uit de weg ging moest ik wel blijven oppassen, maar ik kon hem verrassen met een loperoffer, gevolgd door gedwongen dameruil en toen gaf hij op, want ik hield een toren en 2 pluspionnen over waar zijn koning nooit meer bij kon komen en zo hielp ik ons team aan de gelijkmaker.

Ricus Goossens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *