Open Veens gaat spectaculair van start

Door Kees van Heerikhuize

Na welkom te zijn geheten door Jaap-Hille van Beelen, de voorzitter van de Veenendaalse Schaak Vereniging gaf wedstrijdleider Nico Bosman het startsein voor het Open Veens 2024. Dit jaar met wat minder deelnemers dan het afgelopen jaar. In de A-groep zijn er 15 deelnemers en in de B-groep 28. En alhoewel hij zelf niet mee kon doen, heeft Gunie du Chatinier er wel voor gezorgd dat er iedere week een probleem voor de schakers en belangstellenden in de speelzaal hangt.

In de eerste ronde werd hard om de punten gestreden. Tegen half twaalf was op 8 van de 18 borden de beslissing nog niet gevallen. En tegen kwart voor twaalf waren er diverse spelers die minder dan een minuut speeltijd hadden. De zenuwen waren voel- en hoorbaar in de speelzaal.

Na bijna een uur spelen zijn de eerste resultaten bekend. Meestal betekent dat één van de spelers een foutje heeft gemaakt. In de B-groep dacht Wouter Marien de dame van Harm Evers op te kunnen sluiten door een torenoffer, maar hij had zich verrekend. Daarna was het snel gebeurd. In de A-groep overkwam Alexander Blom, de winnaar van de B-groep van vorig jaar, iets dergelijks. Een ‘brain fart’, zoals hij zelf zei, kostte hem een toren en hij feliciteerde direct zijn tegenstander Glory van Dorsten.

In de A-groep waren verder geen verrassingen. Mees van Osch won van Jan van Laar. Jan treurde na de schaakles niet lang, hij had in ieder geval een keer op het eerste bord gespeeld. Joost Offringa won van Lars Boere en Erik van den Dikkenberg versloeg Harry Verhoef, die zich ongewild toch weer had laten verleiden tot de Najdorfvariant “en dat moet je tegen Erik niet doen”.  De wedstrijd tussen clubgenoten Matthijs van Dodeweerd en Pim Dik werd na een pionneneindspel gewonnen door Matthijs. Na afloop liet Matthijs zien dat er voor Pim remise in gezeten had. Simon van Dijk en Jaap-Hille van Beelen maakten er een waar spektakelstuk van, waarbij in de tijdnoodfase de klappen van de stukken op het bord en de handen op de klok niet van de lucht waren. Resultaat: remise…

In de B-groep speelden de vier deelnemers van De Cirkel uit Ede met wisselend resultaat. Tom Smit verloor van Andrew Soane, die erg sterk speelde volgens Tom.  De nestor van het toernooi Kees van der Dussen wist te winnen van Alex van Rootselaar, die zich taai verdedigde. Willem de Wilde, de Edese Seniorenkampioen won in een lastige partij van Frits Schweinsberg. Mathijs van Dijk tenslotte speelde remise tegen Rob Leer in een zeer boeiende partij, waarbij Mathijs zijn dame offerde tegen twee paarden en een loper. Tegen kwart voor twaalf besloten de heren toch maar tot remise.

In de partij tussen Jan van Ham en Janco Arends speelde Janco zijn laatste 20 zetten in het increment, soms zelfs met nog maar twee seconden op de klok. Toch sloeg hij een remiseaanbod van Jan van Ham af, omdat hij nog winstkansen zag, maar een mooie dubbelschaak kostte Janco zijn paard en daarna zijn pionnen, waarna alsnog tot remise besloten werd. De overige uitslagen staan elders op deze site: (https://veenendaalvsv.nl/ovindeling/A/ en https://veenendaalvsv.nl/ovindeling/B/) Mocht er geen resultaten en ranglijst verschijnen, verwijder dan cookies of open de pagina in een private venster!

Kortom een zeer boeiende schaakavond, met spectaculaire partijen. Dat beloofd wat voor de rest van het toernooi.                                            

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *