11 jarige Felix Heeres start met overwinning.

Op donderdag 6 juni werd de tweede ronde van het Open Veens 2024 gespeeld. In groep B ging de aandacht vooral uit naar Felix Heeres uit Amersfoort, de jongste deelnemer in de geschiedenis van het Open Veens. De 11-jarige Felix speelde een solide partij tegen Mathijs van Dijk. Won al snel twee pionnen en speelde professioneel de partij uit.

De winnaars van de vorige week kwamen elkaar in de tweede ronde tegen en dat leidde tot een aantal spannende partijen. Zo had Stan Jacobs van de Schaakvereniging Tornado uit Druten lange tijd het initiatief tegen Ricus Goossens, maar kwam in hevige tijdnood en verloor de partij door een aantal minder goede zetten of doordat Ricus zo goed speelde, natuurlijk. De twee Cirkelaars Kees van der Dussen en Willem de Wilde maakten er ook een lange avond van. Het pionneneindspel werd door Willem de Wilde gewonnen. Stan Laan speelde zeer aanvallend tegen Ruud Goossens (geen familie!). Ruud keek even de kat uit de boom, zag de zwakke plekken in de verdediging van Stan en zette hem pardoes mat. De partij tussen de upcoming-man Harm Evers van de VSV Veenendaal en de routinier Peter Egelie van de Schaakvereniging Doorn-Driebergen werd met belangstelling tegemoet gezien. In de loop van de avond werd echter duidelijk dat de routine van Peter de doorslag gaf.

Ook van de overige partijen in Groep B eindigde er niet één in remise. De wedstrijd tussen Rens Wolters (’s ochtend in Addis Abeba op het vliegtuig gestapt!) en Marcel van Dijk eindigde in een overwinning voor de wereldreiziger. Marcel zei na afloop dat hij vanaf de 4e zet eigenlijk al verloren stond. Franks Pouels won van Marien en kon deze keer al om half tien op de fiets (!) terug naar Wageningen. Jan van Ham won in het middenspel een kwaliteit van Andrew Soane en even later de partij. Rob Leer won verrassend van Janco Arends die met een pion meer aan het eindspel begon, maar vervolgens begon te klungelen en de partij onnodig uit handen gaf, volgens Rob. Alex van Rootselaar wist knap te winnen van Frits Schweinsberg en Jan Doornenbal won van Stephan Sneijders uit Velp. In de laatste wedstrijd van de avond won Max Willemsen fraai van Tom Smit, na eerste een remiseaanbod van Tom te hebben afgeslagen.

Ook geen remises in de A-groep

In de A-groep wist de favoriet voor de eindzege Mees van Osch te winnen van Matthijs van Dodeweerd. Ook hier ontstond een pionneneindspel met voor beide spelers nog een toren, dat Mees geroutineerd in zijn voordeel wist te beslissen. De partij tussen de Veenendaals schaakmeesters Joost Offringa en Erik van den Dikkenberg werd door Joost gewonnen. Volgens hem speelde Erik veel te passief, met name op de koningsvleugel.

Marcella Gunther versloeg vrij eenvoudig  Glory van Dorsten. Alexander Blom revancheerde zich voor zijn verlies  in de eerste ronde en won van Jaap-Hille van Beelen, die lange tijd dacht de aanval van Alexander te kunnen pareren, maar uiteindelijk toch inzag dat het een hopeloze strijd was. De beide clubgenoten Jan van Laar en Pim Dik maakten er een lange avond van. Zoals wel vaker stak Pim veel tijd in de opbouw van zijn stelling. Hij kreeg voordeel en ondanks de tijdnood bleef hij zorgvuldig spelen. Jan zag het ongelijke van de strijd in en gaf op. Tenslotte wist Lars Boere een bijzonder mooie overwinning te behalen op Harry Verhoef uit Bennekom. Lars offerde een toren voor twee verbonden vrijpionnen in het centrum en wikkelde keurig af naar een overwinning.

Nog twee ronden staan er nog 6 spelers op 100%. In de A-groep zijn dat Mees van Osch en Joost Offringa en in de B-groep Peter Egelie, Willem de Wilde, Ruud Goossens en Ricus Goossens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *