Alleen Willem de Wilde (De Cirkel) nog op 100% score.

Na de 4e ronden heeft alleen Willem de Wilde van De Cirkel uit Ede nog een score van 100%.  Hij wist zijn partij in de B-groep tegen de sterke Peter Egelie van de Schaakvereniging Doorn-Driebergen te winnen. Dat ging niet zonder slag of stoot. Het initiatief lag bij Peter, die met wit speelde en Willem moest zich secuur verdedigen. Een remisevoorstel van Willem werd door Peter afgewezen. Met voor beide spelers nog maar enkele minuten op de klok ging het ineens snel. Willem viel de dame van Peter aan; die zette vervolgens te snel en zag de vork: koning-dame over het hoofd en kon opgeven.

Jan van Ham, Jaap van Beelen en Bert Hogendoorn volgen Willem de Wilde op de voet. Zij wonnen alle drie hun partij, alhoewel ze met zwart speelden. Stan Jacobs (Tornado) moest in zijn partij tegen Jan van Ham ervaren dat de loper van Jan sterker was dan zijn paard. Bert Hogendoorn buitte zijn pionwinst in het middelspel vakkundig uit in zijn partij tegen Rens Wolters. Jaap van Beelen en Ricus Goossens leken er aanvankelijk een snelschaakwedstrijd van te maken en Ricus kwam erachter dat je dat tegen Jaap beter niet kunt doen. De toren van Jaap was in het eindspel veel sterker dan de loper van Ricus.

Voor Tom Smit (De Cirkel) begon het Open Veens dit jaar zeer teleurstellend met 0 uit 3.  Vooraf zei hij al dat hij daar wat aan ging doen. En dat lukte! Slachtoffer van zijn dadendrang was Hidde Veer. Hidde speelde de Russische opening niet goed en verloor al snel zijn dame en niet lang daarna de partij. Voor Tom het eerste punt en voor Hidde een goede les, zoals Tom dat hem na afloop liet zien.

Een vast onderdeel van het Open Veens is het wekelijkse schaakprobleem. Hier is altijd veel belangstelling voor van de deelnemers. Soms gaat dit zelfs ten koste van de focus op de partij. Zo ging de jeugdige Felix Heeres uit Amersfoort pas echt schaken toen hij het probleem opgelost had. Maar toen stond hij al een kwaliteit achter tegen Janco Arends en dat kostte hem de partij.

Max Willemsen, Frank Pouels (Wageningen) en Frits Schweinsberg verloren hun partij van respectievelijk, Stephan Sneijders (Velp), Stan Laan en Marcel van Dijk (SV Doorn-Driebergen). Het commentaar van de verliezers was vrijwel gelijkluidend: Leuke partij gespeeld, maar ja, één klein foutje… Tja, zo gaat dat met schaken.

In een onderonsje van de twee Cirkelaars Kees van de Dussen en Mathijs van Dijk zag het er lang naar uit dat het remise zou worden, maar uiteindelijk wist Mathijs toch de winst binnen te halen. Wel in remise eindigde de partij tussen Andrew Soane en Harm Evers, waarbij Andrew lang het initiatief had, maar niet door de verdediging van Harm wist te breken.

Erik van den Dikkenberg voegt zich bij de koplopers in de A-groep

In de A-groep hadden de beide koploper Mees van Osch en Joost Offringa een bye. Dit bood Erik van de Dikkenberg de kans om langszij te komen. Hij moest daarvoor wel zien te winnen van teamgenote Marcelle Gunther. In een strijd die zich vooral afspeelde op de damevleugel wist Erik de druk steeds meer op te voeren, totdat Marcella zag dat haar stelling onhoudbaar was en opgaf.

Bijzonder boeiend was de partij van Lars Boere tegen Kasper Kuijper (SV Staunton). Kasper creëerde een vooruitgeschoven e-pion, maar moest voortdurende rekening houden met de tegenaanval van Lars, aangezien zijn koning vrijwel onbeschermd op h1 stond. De analyse na afloop zal moeten uitwijzen of Lars zijn loper niet beter naar d7 in plaats van naar b7 had kunnen spelen. Doordat Kasper de diagonaal blokkeerde kwam de loper wat verloren te staan. Tenslotte won Kasper de partij.

Simon van Dijk uit Nijmegen deed wat hij aan zijn (rating)stand verplicht was. Hij won van Glory van Dorsten nadat hij met een toren de stelling van Glory was binnengewandeld. De partij tussen Jaap-Hille van Beelen en Pim Dik trok op het eind veel belangstelling. Pim kwam onder grote druk te staan van de aanvallende spelende Jaap-Hille. Het kostte hem veel tijd. Maar na dame ruil keerden de kansen. Pim kreeg 2 torens op de tweede rij en er dreigde voortdurend mat. Jaap-Hille verdedigde zich met verve, maar in een eindspel met een pion meer voor Pim schijnt Jaap-Hille toch ergens de remise gemist te hebben.

Jan van Laar en Alexander Blom (Sc Amersfoort) speelden de langste partij van de avond. Na afloop zei Alexander dat er volgens hem meer in gezeten had, Maar het eindspel met twee lopers van ongelijk kleur was potremise.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *