Twee koplopers in Groep A bij het Open Veens

Na de 5e ronde zijn er in groep A nog twee koplopers. Dat zijn Mees van Osch en Joost Offringa. Beiden wonnen in de 5e ronde hun partij. Joost, spelend met wit, kreeg van Pim Dik het Wolga-gambiet voorgeschoteld. Geen alledaagse kost, zo zei Joost na afloop. “Ik speelde de partij vooral op mijn gevoel.”  Hij wist in het middenspel een loper van Pim te slaan en met twee lopers en de dame gericht op zijn koning, gaf Pim zich een paar zetten later gewonnen. Mees van Osch speelde tegen de, op dat moment nog medekoploper, Erik van den Dikkenberg. Met twee zwervende koningen op het bord, hadden beide spelers nog 4 pionnen en een toren. Mees wist als eerste te promoveren, snoepte wat pionnen van de in hevige tijdnood verkerende Erik en won uiteindelijk. Daarmee kwam hij goed weg, want na afloop bleken er wel degelijk winstkansen voor Erik te zijn geweest. “Maar ja, die tijdnood…”, verzuchtte Erik.

Doordat Matthijs van Dodeweerd en Marcella Gunther beiden hun partij wonnen, zijn zij de runners-up. Zij zullen volgende week de degens moeten kruisen met de koplopers. Voor wat betreft Matthijs kun je dat rustig een verrassing noemen, want lange tijd zag het er slecht voor hem uit in zijn partij tegen Kasper Kuijpers. Maar in het zicht van de haven ging het mis voor Kasper. Na een tussenschaakje van Matthijs koos Kasper de verkeerde voortzetting en kwam uit het niets verloren te staan.  Marcella had de hele wedstrijd het initiatief tegen Lars Boere, die zich taai verdedigde. Net toen hij zich uit zich wat onder de druk uit wist te werken, verloor hij een loper en gaf op.

In de overige partijen in groep A won Alexander Blom van Harry Verhoef en liet Jan van Laar zich verrassen door Glory van Dorsten. Zowel Harry als Jan hebben wel eens een beter Open Veens gespeeld.

Willem de Wilde blijft winnen in Groep B.

Ook in de 5e ronde behield Willem zijn 100% score. Dit keer won hij van Jaap van Beelen. Jaap stak veel tij in de opening, gewaarschuwd als hij was voor zijn tegenstander. Die bleef rustig en ging na een zorgvuldige voorbereiding in de aanval op de koningsvleugel van Jaap. En toen was er geen houden meer aan voor Jaap, mede doordat zijn paarden nogal ongelukkig op de achterste lijn stonden.

Door een mooie overwinning op Ruud Goossens is Bert Hoogendoorn opgerukt naar een gedeelde 2e plaats. Bert, spelend met zwart, had voortdurend het idee achter de feiten aan te lopen en misschien was dat ook wel zo. Hij rokeerde pas op de 18e zet met gelijk een dubbele aanval op pion f2. Ruud lette even niet op, koos voor het slaan van het paard van Bert op e5, (ongedekt na de rokade). En na Lf2, Kh1 speelde Bert Lg3, met een aanval op de toren op e5 of mat. Ruud offerde een loper, speelde nog even door, zag het ongelijke van de strijd in en gaf op.

Mathijs van Dijk speelde een geweldige partij tegen de sterke Peter Egelie. Mathijs won een kwaliteit en begon vol goede moed met een paard meer aan het eindspel. Peter had weliswaar een pion meer, maar Mathijs zag winstkansen. De vier verbonden pionnen van Peter op de koningsvleugel rukten echter, onder leiding van de koning zelf, onweerstaanbaar op. Peter wist het paard van Mathijs te veroveren en won niet veel later de partij van een zwaar teleurgestelde Mathijs.

Verder moest Rob Leer zijn meerdere erkennen in Andrew Soane, won Janco Arends toch wel verrassend de ‘broederstrijd’ van Harm Evers; maakte Stan Jacobs dankbaar gebruik van een black-out van Marcel van Dijk en behaalde Hidde Veer zijn eerste zege door van Wouter Marien te winnen.

In de langste partij van de avond won Rens Wolters van Stan Laan. En dat terwijl Rens al na 7 zetten remiseaanbod, omdat hij liever de gezelligheid van de bar op wilde zoeken. Ricus Goossens wist dat Jan Doornenbal met wit zijn vertrouwde dame-gambiet zou spelen. Dat gebeurde en ook deze keer wist Jan zijn partij te winnen.

Ondanks het toeziend oog van zijn trainer Tim Grutter (de winnaar van het Open Veens 2023) wist de jonge Felix Heeres niet te winnen van de zorgvuldig spelende Stephan Sneijders.

De partij tussen de beide oudgedienden Kees van der Dussen en Tom Smit (samen 150+) werd gewonnen door Tom Smit. Die was daar uiteraard blij mee, maar liet wel zien dat Kees onderweg ergens de winst gemist had. Dat mocht Kees niet deren. “Ik heb een leuke pot gespeeld”.

Tot slot nog een woord van dank aan de organisatie voor de traktatie. De ijsjes lieten zich met de warme temperatuur in de speelzaal goed smaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *